Når julegavene «kveler» bredbånd og nettsider

Spillkonsoller og spill bruker enormt med datakapasitet. Derfor kan skuffelsen bli stor, når julegavene ikke kan tas i bruk med en gang.

Mange gleder seg til julaften og med god grunn. En del av de som venter på julegavene har kanskje en anelse om at det er et nytt spill eller en ny spillkonsoll på gang, og skuffelsen blir derfor til å ta og føle på, når gaven ikke kan tas i bruk umiddelbart.

Et stykke ut på julekvelden er maten spist og alle pakker er åpnet. De som har fått spill de skal laste ned eller spillkonsoller, som skal aktiveres, setter ivrig i gang.

Men ooops! Hva er det som skjer? Kneler nettforbindelsen eller er det noe galt med spillet? Det virker jo ikke!

– Du er nemlig ikke alene om å koble deg opp på nettet innenfor et visst tidsrom på julaften. Det er ikke bare bredbåndsleverandørene, som merker stor trafikk noen timer den 24. desember mens spill lastes ned, men også leverandørene av spillene merker det godt.

– Så kraftig pågang blir det at enkelte nettsteder for spill og spillkonsoller bryter sammen for noen timer, mens pågangen er som aller størst, sier Vegard Svanberg hos Monsternett.

Han forteller at han en julaften for noen år tilbake fikk et GoPro-kamera av nissen, og at aktiviseringsprosessen ble noe lenger enn han hadde regnet med.

– For å aktivere kameraet måtte jeg hente ned en firmware fra produsentens nettside. Nettsidene lå nede, fordi det var så mange andre over hele verden som også hadde fått slikt kamera til jul. Da var det ikke annet å gjøre enn å vente til trafikken hadde lagt seg på nettsiden, og deretter laste ned firmware.

Teksten fortsetter under bildet

Måtte laste ned 95 Gigabyte til spillet

Lignende problemer som det Vegard opplevde,  kan man få når mange skal hente filer til en ny spillkonsoll og det skal lastes ned spill på julaften.

– Jeg har nettopp gått til innkjøp av ny spillkonsoll selv, så dette med utfordringer knyttet til nedlasting vet jeg litt om. Det er ikke til å stikke under en stol at spill og spillkonsoller "suger" kapasitet, særlig den første tiden, sier Monsternetts Tore Skevik.

Tore har nylig kjøpt en Xbox One og allerede i det han startet den opp ville den laste ned 10-15 GB med oppdateringer.

– Deretter kommer spillene, som i mindre grad enn før blir innhandlet fysisk i dag. Spill lastes ned, sier han.

Tore kjøpte «Red Dead Redemption 2», og her var  selve nedlastingen på 95 GB.

Han forklarer:

– Selv med moderate bredbåndsabonnement, som de fleste har, kan en slik oppdatering i utgangspunktet fort ta 12-13 timer, dersom man får full hastighet fra stedet man laster ned fra. Det kan jo være lenge nok i seg selv.

– Men så kommer tilleggsfaktoren med at serveren i andre enden kan ha stor pågang, når mange laster ned samtidig. Da får man ofte ikke utnyttet kapasiteten man har på bredbåndslinja, nesten uansett hvor rask linje man har.

Artikkelen fortsetter under bildet

– Bruk kabel på spillkonsoller, Apple- og Smart-TV, oppfordrer Tore Skevik.

– Bruk kabel på spillkonsollene

– Det er også verdt å merke seg at spillkonsollene gjerne ikke har det beste trådløse nettverkskortet. Da merkes dette godt inne i huset, og det lønner seg å få kablet spillkonsollene til ruter, sier Tore Skevik og fortsetter:

– Jeg tror ikke det kan sies for ofte at de som får ny smart-TV, Apple-TV, spillkonsoller og lignende til jul bør kable dette utstyret like godt først som sist.

Se tips om kabling her: – Kable så mye du kan hjemme!

Tore summerer opp:

*Det som skjer når man setter opp en ny spillmaskin (det gjelder forsåvidt også PCer, nettbrett og nye mobiltelefoner) er at alt blir oppdatert automatisk.

*Spill blir i dag gjerne kjøpt "virtuelt" i stedet for på plate som i gamle dager. Siden spillene er store, kan det ta lang tid å laste ned.

*Når mange husstander samtidig starter opp de samme store nedlastingsprosessene vil både det trådløse nettverket inne i huset, Internett-linjen til huset og spill- og konsolleverandørenes nettsider kunne komme under et hardt press.

*Mens det lastes ned for full kapasitet, kan nettet oppleves som litt tregere enn vanlig.

– Det kan være lurt å vente litt til det verste rushet er over, og sette i gang nedlastinger mens «huset sover». God jul, sier Tore og Vegard.

Monsternetts åpningstider i jule- og nyttårshelgen 2018

Hvis noe skulle «skurre» med datautstyret ditt i julen: Monsternetts kundeservice - Hjelp til selvhjelp

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute