Fiberoptikk er enkelt forklart lys som går igjennom en tynn glasstråd. Mange har allerede fibernett hjem til seg, men vet kanskje ikke helt hvordan teknologien fungerer. 

Hva er fiberoptikk?

Du har muligens fiber i huset, på hytta eller på jobben allerede. Men hva er fiberoptikk egentlig?

Fiberoptikk er enkelt forklart lys som går igjennom en tynn glasstråd.

Diameteren på disse trådene varierer fra noen millimeter til tynnere enn et hårstrå. I senter av tråden ligger det en kjerne av rent glass, som informasjonen (lyset) går igjennom.

Fiberoptiske kabler benyttes mye i forbindelse med telekommunikasjon, som en bølgeleder, spesielt når båndbreddebehovet er stort.

Fiberoptiske kabler har liten demping, sammenlignet med kommunikasjonskabler laget av kobber.

Optiske kabler benyttes også når signalene skal transporteres over lange strekninger.

Monsternett har bygget ut fibernett i Halden og noe i Sarpsborg, og opplever sjelden problemer med fibertilkoblinger i ettertid.

Monsternett også på fiber

Monsternett opererer stort med trådløst bredbånd via radiosignaler, men har også bygget ut med fiber flere steder i Østfold.

Dette er som regel i forbindelse med bedrifter og senderstasjonene til det trådløse radionettet vårt, selv om vi noen steder også leverer fiber til privatpersoner - for eksempel i Halden sentrum og til privatpersoner og hytter på Hvaler.

Fiberkablene vi bruker inneholder vanligvis mellom 2 og 96 slike tråder.

En utendørs kabel som inneholder 48 tråder er ca 10 mm i tykkelse. Inne i denne er det igjen fire «tuber», og i hver tube er det 12 tråder. Da skjønner man at det begynner å bli smått.

Man kan sende utrolige mengder data i èn tråd, men man har gjerne 1-2 tråder inn til hver abonnent, og da kommer fort behovet for flere tråder.

Det er ikke bare å skjøte to kabler i en sukkerbit

Sammenkobling og skjøting av fiberkabler er en nøyaktig og tildels tidkrevende prosess, da man må skjøte en og en tråd i en egen skjøtemaskin.

Dersom man har en kabel med 48 tråder i, må hver og en av disse glasstrådene strippes helt ned til kjernen.

Disse trådene renses med sprit, og det er viktig at miljøet nede i skjøtemaskinen er helt støvfritt. Et eneste lite støvkorn på enden av en fiberkabel kan gjøre at man ikke får kontakt med andre enden.

Så legger man tråden inn i en maskin, og en tråd inn fra andre siden, trykker på «play» og så sveiser maskinen de to endene sammen.

Fordi signalet som sendes gjennom kabelen består av lys, vil ikke signalet gjennom fiberkabelen bli forstyrret av nærliggende kabler eller miljøet rundt, slik som ordinære elektriske signalkabler. Man kan derfor oppnå vesentlig høyere hastigheter og bedre stabilitet over vesentlig lengre distanser enn ved bruk av kabler med metallkjerne.

Fordeler og ulemper

Fordeler med fiberkabel er kapasiteten i hver enkelt tråd. Man kan sende tilnærmet ubegrenset menge data, og dette begrenses kun av utstyret som står i hver ende.

Når fibernettet først er oppe og går, fungerer det også meget stabilt.

Ulempen med fiber er at det enda er forholdsvis dyrt utstyr, og det er mye jobb med graving, trekking av kabel i rør, eller å henge kabel i stolper.

Fiberutstyr er også skjørt, og må behandles forsiktig. Kabelen kan for eksempel ikke bøyes 90 grader, da trådene knekker/ brekkes.

Så tenk på det neste gang du sitter med en internettilkobling via fiber;

Fra boksen under skrivepulten din sendes det et lys gjennom en tråd på størrelse med et hårstrå, og kanskje mange kilometer unna sitter det en annen boks og leser av dette lyset i andre enden av hårstrået.

Men ikke prøv å se etter lyset inne i fiberkabelen; Det er ikke helt heldig for øyet!

 

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute