– Så fremt det er helt fri sikt til senderen uten noe hinder i veien har vi faktisk kunder som er så langt som 15 kilometer unna senderen, forteller Monsternetts Anders Remi Rusten.

Trådløs, men ikke rådløs

Med rundt 100 noder for sitt trådløse bredbånd når Monsternett flere tusen mennesker i Østfold. Der det er for høye kostnader til å få lagt inn fiber eller kabelbredbånd kommer bredbånd fra Monsternett fram.

Monsternett utvider fortløpende sin kapasitet med nye "noder", og har nå tett oppunder 100 noder i Østfold. Det jobbes i disse dager med to store sendermaster på Hvaler, og den ene av disse på Korshavn er reist i full høyde, og vil være klar for drift før hyttesesongen på sommerøyene Hvaler starter. 

– Når de vi bygger nå i disse dager er ferdige vil vi ha 96 aktive noder plassert rundt om i Østfold, forteller Anders Remi Rusten hos Monsternett.

Noder hva er det for noe?

– Noder er et begrep vi bruker her på huset, men som betyr "sendestasjon" om du vil. Det er en samling av paneler eller rundstråle, som sender ut radiosignaler. Da kan antennnene montert hos kundene plukke opp disse signalene og kunden får da raskt og stabilt bredbånd, forteller han.

Monsternetts noder plasseres høyt til værs, så hus- og hytteeiere bare behøver å ha en liten antenne på sitt hus, for å få inn stabilt bredbånd.

Fri sikt gir stabilt bredbånd

Monsternett har noder plassert i store deler av Halden, Hvaler, Fredrikstad og Sarpsborg. Nodene er plassert så strategisk til som mulig.

– Så fremt det er helt fri sikt til senderen fra våre noder og uten noe hinder i veien, har vi faktisk kunder som er så langt unna som 15 kilometer fra senderen, og de får inn gode signaler. Det er en del hyttekunder på Hvaler som får signalene fra innseilingen til Halden. Da blir avstandene store, men det fungerer godt, sier han.

Remi forteller at Monsternett jobber ut i fra "fri sikt- prinsippet", og når det monteres tar man så langt som mulig høyde for eventuell vegetasjon, som kommer til å vokse opp i fremtiden.

– Dette er ikke alltid like lett, og når vi er sammen med kunden det monteres hos forklarer vi hvordan det fungerer. Kunden passer selv på at ingenting vokser i veien rett foran antennen vi setter opp.

– Vi har også verktøy som teknikerne på huset hos oss har laget. Det er  et varslingssystem, som gir beskjed om kunder og antenner med dårlige signaler. Blir signalene for dårlige hos en kunde, tar vi kontakt eller vi tar turen for å se hva som kan være grunnen til at det er dårlig. Det er viktig for oss at alle har et så optimalt og godt fungerende nett som overhodet mulig, sier Remi.

Fra nodene går de trådløse bredbåndssignalene til Monsternetts små antenner på husveggen. De mest vanlige å bruke er på størrelse med en melkekartong (bildet).

Trådløs, men ikke rådløs

Remi og de andre montørene strekker seg langt for å tilpasse gode løsninger ute hos kundene.

– Det er ingen som er rådløse hos oss, og er det fri sikt garanterer vi deg bra bredbånd. Du får også 100 prosent fornøyd-garanti. Er du misfornøyd de 30 første dagene, så plukker vi ned utstyret og du får pengene tilbake. Ingen diskusjon om det fra vår side, sier han.

Når det kommer til oppetiden hos Monsternett får Remi og øvrige i selskapet gode tilbakemeldinger.

– Vi er alltid på vakt med et meget godt automatisert vaktsystem. Dette systemet følger konstant med om noe skulle gå ned. Responstiden vår på om noe av større skulle gå ned, som noder eller essensielt utstyr, er umiddelbar.

– Om det er helg eller helligdag er det alltid en montør eller tekniker på plass for å rette feilen. Ved mindre feil, som for eksempel en defekt ruter eller antenne hos en kunde, er rettetiden første virkedag etter feilen er meldt inn. Så nedetid for sluttbruker eller kunden om du vil, vil nok oppleves som minimalt med bredbåndsnett fra oss, sier Remi stolt.

Økende popularitet

Trådløst internett hadde en eksplosjonsartet vekst for Monsternett i 2017. Det var en dobling av antallet monteringer, og det var stort trykk helt fra tidlig på våren.

I år skal to store master (noder) reises på Hvaler, og flere hundre hytteeiere kan se fram til trådløst bredbånd langt der ute på sommerkysten.

– Fibernett er veldig bra, og man får selvsagt mye høyere hastigheter med fiber  enn man gjør med radioteknologi, som Monsternett benytter seg av. Men, og det er et stort men; fibernett er for det første veldig kostbart å få lagt inn. Det er ofte en høy etableringskostnad for å få lagt dette inn i huset eller hytta.

– En annen ting er jo tilgjengelighet. Ikke alle har mulighet til å koble seg på fiber. Mange bor grisgrendt og er langt unna en slik mulighet.

– Enda et poeng jeg vil dra frem er jo selvsagt muligheten for at veiarbeidere, graving eller en nabo med spade fort kan grave over en fiberkabel. Da står noen ganger hele boligfelt uten hverken TV eller internett. Dette er selvfølgelig ikke vanlig, men det har skjedd.

– Når jeg blir spurt sier jeg derfor at med vår radioteknologi kan vi nå områder langt unna, som man ikke gjør med fiber på grunn av kostnaden. Det er heller ingen kabler man kan grave over i luften, avslutter Remi.

Bestill bredbånd privat eller bredbånd til bedrift hos Monsternett!

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute