Alltid hyggelig i London (bildet) og morsomt å kunne streame hjem, filme eller fotografere og legge ut på Facebook. Men husk å følge med på dataforbruket fortløpende i Europa.

Forbrukertipset: Sjekk mobilabonnementet ditt før Europa-ferien

Fra 15. juni skal du ikke betale mer for å bruke mobilnett i Europa enn du gjør hjemme. Men husk å sjekke før du reiser hvor mye data du kan bruke.

Den 15. juni innføres en ny regulering av mobilmarkedet i EU og EØS som sier at mobiloperatørene ikke lenger kan ta ekstra betalt for mobilbruk utenfor abonnementets hjemland. 

EU kaller regelen «Roam like at home». 

– Dette er gode nyheter for kunder på reisefot. Det å slippe og tenke på hva det koster å bruke mobilen i EU-land gjør at man kan bruke den som verktøy på samme måte som hjemme med visshet om at det ikke kommer noen overraskelser på mobilregningen, sier Morten Evjen i Telehjelpen til Dagens Næringsliv

Skyhøy regning

Tidligere kunne man komme hjem fra en utenlandsferie  til en mobilregning som var høyere enn prisen på selve ferien.

I noen tilfeller var det en økonomisk katastrofe for den som ikke hadde passet godt nok på egen bruk av mobiltelefonens mange fortreffeligheter og kjente til de økte utenlandskostnadene.

Nye regler ble innført 1. juni 2016, men en overgangsordning har latt operatørene ta betalt for roaming i ett år. 
Overgangsordningen slutter 15. juni. 

- Bienvenue sur le délicieux Paris = - Velkommen til deilige Paris!

Gjør deg kjent med abonnementet ditt før avreise

Forbrukerombudet mener det fortsatt er grunn til å passe på hvordan du bruker mobilen i Europa.

Har du et abonnement med bare 1 GB data, som fort blir brukt opp, kan du få en ekstraregning når du kommer hjem. 
Operatøren tar ekstra betalt for overforbruket, men det er verdt å vite at prisen skal være den samme som for overforbruk her hjemme.

Fortsatt skal du få prisinformasjon på SMS når du kommer til et nytt land. Du skal også få et varsel når forbruket når 570 kroner.

Følg forbruket nøye

Fra Forbrukerombudet anbefales det at man laster ned appen fra det teleselskapet man hører til, og logger seg inn til egen telekonto via appen, for å sjekke status for forbruket fortløpende.

Det anbefales også fra Forbrukerombudet å bruke WiFi, når det er mulig. Man må da huske på at ikke alle trådløse nett på hoteller og andre steder gir deg noen garanti for at det er «et sikkert nett». Da kan også personlige opplysninger komme på avveie.

Mange teleoperatører gir et tilbud om at du kan utvide din konto midlertidig med flere Gigabyte mens du er på reise. Det du da må huske på er å avslutte dette utvidede abonnementet, når du kommer hjem.

God Europa-ferie!

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute