Høyås-masta er et av de høyeste delvis bardunavstivede tårnene i verden.

Monsternett vil opp i Høyåsmasta - blir du med?

Monsternett vurderer nå å bygge ut i Høyås-masta. "Vil du være med så heng på!"  Før oppstart er det nødvendig med minimum 50 interessenter, som har fri sikt og som bor innen ca. 10 kilometer fra masta.

Høyås-masta er et TV-tårn for DAB-, mobil- og TV-overføring på Høyåsen nord i Halden kommune.  Masta ble bygget og ferdigstilt i 1973 av det daværende Televerket, og den består av et betongtårn hvor den bardunavstivede antennemasten er montert.

Høyden på masta er 238 meter og den står plassert 236 meter over havet, noe som gjør Høyås-masta til et av de høyeste delvis bardunavstivede tårnene i verden.

Nå vil Monsternett bygge i masta, Vegard Svanberg. Hvorfor?

– Vi har alltid hatt som målsetning å dekke flest mulig. Høyås har vært høyaktuell i flere år, men av forskjellige grunner – som både har med infrastruktur og kostnader å gjøre – har det ikke latt seg gjøre. Å bygge i Høyås er komplisert og kostbart, og gir ikke minst store utfordringer på drifts- og vedlikeholdssiden.

– Nå ønsker vi å gjøre et ærlig forsøk på å etablere utstyr i masta. Får vi med nok folk, vil dette gjøre det mulig at enda flere kan få skikkelig bredbånd. Vi vet at særlig i distriktene, er det folk som sliter med dårlig og tregt nett. Får vi opp utstyr i Høyås-masta, håper vi å kunne hjelpe enda flere til å få skikkelig nett.

Artikkelen fortsetter under videoen av Anders Remi Rusten (t.v.) og Vegard Svanberg.

Meld din interesse til å bli koblet på Høyås-masta HER

Trenger 50 interesserte for å starte opp

– Vi trenger 50 bestillinger for å kunne bygge. De som tar kontakt med oss må bo innenfor en radius på ca. 10 kilometer fra masten, og det vil i praksis si i Halden kommune.

– Dette er da første fase. Når den er unnagjort, vil vi vurdere hvorvidt vi har mulighet til å supplere med enda mer utstyr i masta for å  dekke de som bor lenger unna. Hovedfokuset er Halden, men dette vil i senere faser kunne bidra til å få enda bedre dekning for stabilt, trådløst Internett også i Haldens nabokommuner, sier Vegard.

Hvor høyt opp i masta skal Monsternett med utstyret dere nå ønsker å sette opp?

– Dette er i stor grad et spørsmål som avhenger av hvor det er ledig plass, samt kostnader. Det er dyrere jo høyere man må, og kostnaden stiger naturlig nok kraftig med økende høyde. I første fase sikter vi oss inn på å få inn utstyr på rundt 100 meter. Det vil si litt under halvveis i masta.

Hvor langt når signalene?

– Målet er å få inn utstyr som dekker i en 360 graders sirkel. I første fase vil vi altså jobbe med de som er innenfor en radius på cirka 10 kilometer fra masta.

Meld din interesse til å bli koblet på Høyås-masta HER

Artikkelen fortsetter under bildet

FRI SIKT. Fra Høyås er sikten god i alle retninger. I det fjerne sees vindmøllene på Tolvmanstegen i Strømstad kommune.

Kan gi bra bredbånd til mange

Monsternett planlegger å koble senderutstyret på Høyås til fibernett, noe som sikrer god kapasitet.

– Om vi ikke hadde hatt fiber i masta, hadde vi måttet bruke radiolinjer. Det fungerer i og for seg bra, men trafikken fra alle brukerne sammenlagt ville etter hvert gjort at kapasiteten til og fra masta ville blitt en utfordring.

– Med fiber inn til masta, er det masse kapasitet der slik at vi kan ha fokus på det siste leddet av transportetappen – altså kommunikasjonen mellom masta og brukerne. Kort sagt betyr fiber i masta at enda flere kan få nett. Dette er en mulighet som har kommet til de senere år, sier Vegard.

Hans oppfordring til alle som sliter med dårlig nett i nedslagsfeltet rundt Høyås-masta er derfor:

– Det absolutt viktigste er at de som har fri sikt til masta tar kontakt og melder interesse, så vi får dem inn i systemet.

– Vi må som et absolutt minimum ha om bord 50 abonnenter for å klare å få til dette, så her er det viktig å mobilisere og oppfordre naboer og andre som ser masta og trenger bedre nett til å ta kontakt. Uten nok interessenter blir det rett og slett ikke noe av, så «action» er viktig her.

Vil du være med blant de 50 første som kobler seg til Høyås-masta?

Du tar kontakt ved å gå inn på monsternett.no/hoyas og fylle ut skjemaet der.

P.S. I løpet av de nærmeste ukene vil Monsternett gå gjennom tilbakemeldingene og kartlegge hvor det vil være dekning. Vi vil deretter kontakte hver enkelt for å få inn bindende bestillinger.

Vi trenger minimum 50 bestillinger for å kunne bygge ut, så del gjerne skjemaet med naboer, venner og bekjente som du tror kan ha nytte av det. Dersom det blir utbygging, håper vi å kunne starte utbygging i løpet av 4-6 måneder.

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute