!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Trådløst nett (Wi-Fi) hjemme og på hytta

En vanlig grunn til at bredbåndet oppleves som ustabilt og tregt, er at det trådløse nettet ikke virker som det skal.

I de fleste tilfellene skyldes det en eller flere av følgende årsaker:

  • For dårlig dekning: Den trådløse senderen er enten plassert uheldig slik at den ikke dekker så godt, eller så er huset for stort eller komplekst (eks. mange vegger og vinkler) slik at det ikke er nok med én sender for å dekke overalt.

  • Bruk av WiFi-forsterkere: Elektronikkbransjen er glad i å selge såkalte forsterkere, men de viser seg dessverre å fungere dårlig i praksis. Symptomene er utfall og avbrudd, ustabilitet, tregheter og TV-skjermer som “snurrer og snurrer”.

  • Støy på frekvensene: Frekvensene som brukes til trådløse nett, brukes også til andre typer utstyr - alt fra ringeklokker til videokameraer, babycalls og smarthusløsninger. Det hender også at ditt og naboens utstyr tilfeldigvis havner på samme kanal, slik at dere støyer for hverandre.

  • Utstyr som ikke passer sammen: Ulike kombinasjoner av utstyr kan gi merkelige utslag, som at nettet fungerer fint på en enhet, men ikke en annen. Eller at du har fin dekning i en del av huset og dårlig i en annen. Eller at signalet plutselig blir dårligere, selv om du ikke har flyttet på deg eller gjort noe som helst.

Heldigvis er det mulig å fikse dette uten kompliserte og dyre løsninger.

Fiks det trådløse nettet en gang for alle

La oss gjøre det enkelt:

Har du begrenset areal som skal dekkes med trådløst nett, så klarer du deg sannsynligvis godt med en enkeltstående trådløs router. Det samme gjelder om du har et større hus, men ikke trenger trådløs dekning overalt. Så lenge den trådløse senderen står noenlunde sentralt plassert i arealet, vil den gi god dekning.

Med en gang vi snakker om større arealer, eller der bygningen begynner å få mange hindringer i form av vegger, etasjer og så videre, så kan du like godt lære deg ordet mesh med en gang.

Bilde av mesh-noder

Et mesh-system er to enheter som snakker sammen. Begge sender trådløst. De plasseres slik at de har overlappende dekning.

Disse mesh-enhetene må kunne snakke trådløst med hverandre, og må altså være i hverandres trådløse dekningsområde. Men de vil da repetere hverandres signal. Enhet nummer to tar imot signalet fra den første enheten og sender det videre.

I vanlige hus og hjem holder det med et par slike bokser for å få full dekning. Men har man større hus eller trenger dekning utendørs, i anneks eller i garasjen, så setter man inn flere.

Fordelen er at mesh-enhetene er laget for å virke sammen. Som regel får du en app der du kan se tilstanden på dem og hvor godt de snakker med hverandre. De aller fleste leverandørene har nå også bygget inn automatiske “renholdsrutiner” som gjør at enhetene oppdager støy og skifter kanaler automatisk, dersom det trengs.

“Er det virkelig så enkelt”, spør du?

Ja, i prinsippet er det det. Men om du ikke er helt komfortabel med å få det til å virke selv, så har vi gode nyheter: Bestiller du bredbånd fra oss og velger et mesh-system, installerer teknikeren det for deg. Du slipper med andre ord å gjøre noe som helst selv.

Scroll videre for å lese om dekning utenfor hus og hytte.

Dekning i anneks og garasje m.m.

Bilde av mesh-noder

Når dekningen inne er i orden, er det kanskje på tide å se litt på dekningen ute også. Mange ønsker seg dekning også i anneks og garasje.

Heldigvis er det også ganske greit å få til, så lenge man har med seg hodet.

Som vi sa tidligere, vil en mesh-node i et mesh-system sende signalene videre til neste udekkede område. Men forutsetningen er at mesh-noden har gode nok signaler til en av de andre mesh-nodene i mesh-systemet , slik at den kan videresende signalene.

Med andre ord: Om nærmeste mesh-node inne i huset har dekning til en vinduskarm eller vegg i annekset eller uthuset, kan du normalt sette en ny mesh-enhet der. Den vil da plukke opp signalet fra huset, forsterke det og sende det rundt i bygg nummer to. Her kan du også sette inn enda en mesh-enhet, om du trenger å forsterke det ytterligere.

Om du ikke har gode nok signaler til å forsterke dem videre i uthuset, må det tenkes alternativt. Da må man sørge for at det blir gode nok signaler, for eksempel ved å flytte på mesh-enheten inne i huset slik at den gir bedre dekning i uthuset. Andre alternativer er å grave ned eller henge en kabel, eller sette opp en trådløs bro.

Nå begynner det imidlertid å bli mye å tenke på. Om du er det minste usikker, bør du rådføre deg med oss før du går videre.

Bla videre for å lese mer om dekning utendørs.

Hva med dekning i hagen eller på verandaen?

Når det gjelder dekning utendørs, som terrasse eller hage, så løses dette enklest ved at mesh-enheten innendørs settes slik at den gir dekning også utendørs. For eksempel ved samme yttervegg. Som regel gir dette god nok dekning.

Om det ikke er nok, så kan det settes en mesh-enhet ute også.

Men da kan det bli litt vanskeligere, fordi den må settes i en vanntett boks og tilføres strøm. Før du starter på det selv, bør du få noen kyndige, for eksempel en tekniker fra oss i Monsternett, til å gi noen råd og tips.

Oppsummert om trådløse nett

Kort oppsummert, kan vi altså si følgende:

  • Er arealene små, kan du klare deg med én trådløs sender, for eksempel en trådløs ruter, så lenge denne er plassert noenlunde fornuftig.

  • Har du større arealer, eller er i tvil, bør du gå for et mesh-system med to eller flere mesh-enheter

  • I anneks, uthus og garasjer løses dekning enklest ved å sette inn en ekstra mesh-enhet ved det stedet i uthuset du har best dekning fra en mesh-enhet ved det stedet i uthuset du har best dekning fra en mesh-enhet i hovedhuset

  • Resten av utearealene dekker du enklest ved en smart plassering av mesh-enheten inne i huset. Er dette komplisert, kan det hende du må ha en enhet ute også.

I Monsternett er trådløse nett vår spesialitet. Vi har levert trådløse løsninger til alt fra hus, hytter, bedrifter, campingplasser, leilighetsbygg og hoteller i over tyve år.

Så trenger du hjelp, anbefaler vi gjerne en løsning – og kan montere og teste alt for deg (om du vil).

Ta kontakt nå

Ta kontakt på den måten du foretrekker:

  1. Fyll ut skjemaet litt lenger ned her (trykk her for å hoppe til skjemaet)
  2. Send en epost til info@monsternett.no
  3. Ring 69701800
  4. Eller send en SMS med kodeord “Bredbånd” til 1963, så ringer vi deg så snart vi kan

Forresten: Hos oss møter du ingen “pushy” og plagsomme selgere som bare er opptatt av provisjonen sin. Vi lever av fornøyde kunder, og den eneste måten å gjøre det på er å levere nett som virker - og fortsetter å virke.

Kan vi hjelpe deg, så foreslår vi en løsning. Kan vi ikke, så sender vi deg til noen andre som kan gi deg det du trenger.

Høres det bra ut?

I så fall kan du fylle ut dette skjemaet nå: