!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Treg trådløs router... og litt biltrøbbel

I dagens episode skal Eivind få vite litt mer om hvorfor det noen ganger går litt tregere å bruke trådløs router enn å ha kabelen rett i PC-en. Dessuten får Truls svar på bilproblemet sitt, noe han sparer noen "høvdinger" på.

Se video: Spill av videoen for å lære om hastighet på trådløse nett... og bilproblemer.

Treg trådløs router... og litt biltrøbbel

Om du trodde denne spalten bare var for problemer og spørsmål rundt bredbånd, data, og så videre, så får du deg snart en aha-opplevelse. For i dag tar vi til og med rollen som online bilverksted.

- Bilen min virker ikke!

Truls har en BMW som stopper når han holder clutchen helt inne. Det vil si at han må gasse litt for å holde motoren i gang slik at den ikke blir kvalt. Ofte tenker man i retning av defekt clutch eller ødelagt utløserlager, som er et lager som sitter i forbindelse med clutchen. Men det er noe som skurrer her, og Truls nevner i en oppfølgermail at bilen stritter litt i mot i høyere hastigheter, som om den skulle hatt en fartssperre.

På en såpass ny bil er nok sannsynligheten større for at det er en sensor som feiler, eller at det er noe annet elektronisk som gir dette problemet, og ikke nødvendigvis en mekanisk feil. Og Truls forteller også i oppfølgermailen at det ikke kommer noen ulyder når han holder inn clutchen, noe som langt på vei indikerer at det ikke er utløserlageret eller clutchfeil som forårsaker dette, da dette normalt ville gitt en godt hørbar ulyd.

BMW-trøbbel - Spør Vegard EP2

Truls sparer noen høvdinger

Men så kommer vi til noe interessant som Truls ikke var klar over på tidspunktet han stilte spørsmålet, og som vil gi ham mulighet til å spare tusenvis av kroner, og slippe å finne ut av dette selv:

Det viser seg at disse bilene har minst to års fabrikkgaranti, selv om man har kjøpt brukt. Og er bilen kjøpt etter 28. januar 2011, så har den faktisk fem års garanti.

Så har du flaks nå, Truls, så har du flere år med problemfritt bilhold foran deg. Med andre ord - kom deg til forhandleren og sjekk det ut, så kan du få fikset det uten at det koster deg noe som helst.

- Hvorfor går nettet mitt tregere når jeg bruker trådløst?

Det er Eivind som lurer på dette, og det han egentlig spør om er hvorfor det noen ganger oppleves tregere å bruke en trådløs forbindelse mellom PC-en og routeren, enn det gjør om han kobler en kabel direkte inn i PC-en.

Vel, det kommer an på. Men det er er mange som erfarer nettopp det der, altså at man får høyere hastighet når man har kabel i PC-en eller Macen enn om man bruker den trådløse routeren.

Som oftest skyldes dette to problemer:

  • Dårlig dekning
  • Forstyrrelser

For å ha god dekning, så er det tre ting du trenger:

  1. Signalet fra routeren må være så sterkt at nettbrettet, PC-en eller Macen "hører" routeren klart og tydelig
  2. Signalet fra PC-en/nettbrettet/Macen må være sterkt nok til at routeren hører PC-en klart og tydelig
  3. Du trenger god kvalitet på signalet. Altså ikke bare at det er sterkt, men det må være rent, uten forstyrrelser og forvrengninger

Myten om en større musefelle

Ofte fungerer den trådløse forbindelsen dårlig fordi det er noe galt med ett av disse punktene. For eksempel så er det mange som tror at de kan fikse en dårlig/svak forbindelse ved å kjøpe en kraftigere trådløs router. Dessverre er det mange som erfarer at det alene ikke fikser problemene. Det skyldes at det ikke er nok at PC-en får et sterkt signal fra routeren. Kommunikasjonen er toveis, og det betyr at routeren også må se et sterkt nok signal tilbake fra PC-en for at kommunikasjonen skal fungere ordentlig.

Plassering av routeren er viktig. Et eksempel på en hindring du ikke bør plassere routeren bak er en armert betongvegg, siden den demper signalet ganske mye.

Om du har svakt signal eller en forstyrrelse, så vil dette kunne påvirke hastigheten såpass at det blir godt merkbart.

Vel så viktig, og ikke minst vanskelig, er det med forstyrrelser. For eksempel dersom det er mange trådløse nett i området eller annet utstyr som sender på samme frekvenser som routeren din. Routere sender nemlig på det lisensfrie 2 GHz-båndet, som også brukes av annet utstyr som babycalls, mikrobølgeovner, trådløse dørklokker, overføringsutstyr for TV-signaler. Lisensfritt betyr at hvem som helst kan bruke det. Så her er det mange mulige feilkilder.

Det er ikke alltid du klarer å påvise kilden til problemene, men du kan gjøre følgende:

  • Sørg for at du har sterkt nok signal. Det enkleste er å tilrettelegge for at avstanden mellom PC-en og routeren ikke er for stor, dvs. at du enten setter deg nær nok eller at du får flyttet på den
  • Sjekk at du har siste programvare ("firmware") i routeren
  • Sørg for at det er siste versjon av driverne på PC-en. OBS: Sjekk produsenten sine hjemmesider - ikke stol på at driverne Windows har valgt er riktige. Ofte er disse eldre enn de som hentes ned direkte fra produsenten
  • Sjekk at routeren sender på en kanal hvor det ikke er andre støykilder

Trådløs router - Spør Vegard EP2

En hemmelighet du antakeligvis ikke er klar over

Det siste punktet kan være det vanskeligste. For i dette 2 GHz-båndet er det slik at kanalene overlapper. I utgangspunktet har du et antall kanaler tilgjengelig, som regel kanal 1-11. Men alle kanalene "kræsjer" litt med hverandre. Det betyr at f.eks. kanal 1 og 2 er ikke helt separate. De overlapper hverandre litt, noe som betyr at de forstyrrer hverandre litt. Og det er ikke bare slik at de forstyrrer nabokanalene, men kanal 1 kan forstyrre helt opp til kanal 5. Derfor pleier man å si at man som regel må ha 5 kanalers separasjon mellom ulike nett, noe som med 11 kanaler tilgjengelig gjør at det i praksis bare er kanal 1, 6 og 11 som er brukbare.

Så det vil si at om naboens nett kjører på kanal 2, så bør du velge kanal 11, som er den som er lengst unna.

Det er ikke rom i denne spalten for å gå helt inn i alle detaljer, så denne forklaringen er ikke hele sannheten. Derfor skal du ikke fortvile helt dersom du ikke finner ledige kanaler. Hva du enn gjør, så er det viktigste at du legger routeren på en kanal som er lengst mulig unna andre nett eller annet utstyr du klarer å komme. Det samme gjelder om du har en babycall eller TV-overføringsutstyr el.l. - velg en kanal lengst mulig unna.

Det er ikke alltid du klarer å påvise hvilken kanal annet utstyr kjører på, og det er ikke alltid du klarer å påvise noen bestemt årsak til at du har problemer, heller, nettopp fordi det ikke er alle forstyrrelser routeren klarer å "se" når man søker etter andre nett.

Men disse tingene er de viktigste du kan sjekke, og har du sjekket alt dette er sjansen større for at det vil fungere bra for deg.

Det er også viktig å nevne at dersom du bruker nettet hjemme til å overføre filer lokalt hjemme, for eksempel om du har en nettverksharddisk eller lignende, så vil det i mange tilfeller være fornuftig å bruke kabel, fordi en nettverkskabel klarer å svelge unna langt mer data enn en trådløs forbindelse. Men denne problemstillingen gjelder ikke de fleste, og til vanlig Internettbruk skal det i praksis ikke være noen forskjell på å bruke en trådløs og kablet forbindelse.

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer, eller noe annet du lurer på, så bruk kommentarfeltet eller send en e-post til vegard@monsternett.no. Kanskje blir det ditt spørsmål som blir tatt med i en senere episode.

Alle episoder publiseres på bloggen, samt på Facebook-siden.

Les og se flere artikler og videoer på www.monsternett.no/blogg .

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute