!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Er du redd for at hjernen skal bli kokt?

 

Er du redd for stråling? Tror du at hjernen blir kokt når du snakker i mobilen eller bruker trådløse nett? Isåfall bør du få med deg denne episoden, som handler om stråling.

Først er det viktig å si at man fort kan bli erklært inhabil når man jobber i en bransje og uttaler seg om et tema som er omstridt, og som noen vil hevde at man i teorien kan ha egeninteresse av at får et bestemt utfall. Samtidig er det viktig å si at det at man jobber i en bestemt bransje ikke er det samme som å si at man ikke er opptatt av sin egen sikkerhet, eller familiens sikkerhet.

Det at man jobber i en bransje, gjør også at man kjenner mer til hvordan teknologien som brukes av bransjen virker, slik at man vet hvordan fysikken bak er, og hvordan årsak og effekt henger sammen.

Driver skremselspropaganda

Du har garantert lest om stråling før, og for folk flest må det være ganske forvirrende lesning. Det blir stadig publisert artikler og rapporter som motsier hverandre, og der man én dag får en rapport som sier at stråling er ufarlig, får man neste dag en annen rapport som sier at stråling er farlig. Så du får altså motinformasjon hele tiden, som både bekrefter og avkrefter farene med stråling.

Særlig er det organisasjoner som Folkets Strålevern og FELO, Foreningen for el-overfølsomme, som er svært aktive med å spre frykt, og særlig rundt dette med stråling fra mobiltelefoner og trådløse nett.

Og det er rett og slett spredning av frykt og skremselspropaganda disse holder på med, for det de kommer med har ikke hold i forskningen.

Hva verre er, er at sentrale personer i disse organisasjonene tjener penger på å gi folk råd og selge produkter som skal redusere eller forhindre stråling.

Forskning og dobbeltblindede studier

I forskningen bruker man noe som heter dobbeltblindede studier for å finne ut om noe har effekt. Og det fungerer slik at om man for eksempel utfører en studie på en ny medisin, så deler man inn forsøkspersonene i to grupper. En gruppe får ekte medisin, og en gruppe får en erstatningsmedisin uten virkning, såkalt placebo.

I en dobbelblindet studie vil verken pasienten eller den som gir pasienten medisinen, vite hva pasienten får.

Og her er vi inne på det som er interessant når det gjelder forskning på stråling. For når man bruker de samme, anerkjente prinsippene for å forske på eloverfølsomme og konsekvensene av stråling, så klarer ikke de personene som mener de blir syke av stråling å si om de er utsatt for stråling eller ikke når de ikke vet når strålingen skrus av eller på.

Man klarer altså ikke å reprodusere symptomene i kontrollerte former.

FELO og Folkets strålevern hevder selvfølgelig at de har forskning som viser det motsatte. Problemet er at denne forskningen er gjort av "alternative" forskere som ikke er like nøye med å følge de prinsippene som man må følge dersom man skal drive med noe som kan kalles seriøs forskning.

Det betyr at når man gjentar disse forsøkene som de har gjort, så finner man åpenbare svakheter i måten undersøkelsene er gjort på. For eksempel at det ikke er gjort blindforsøk, men også andre graverende feil, for eksempel at en person som har fått kreft i løpet av studien også hadde andre vesentlige risikofaktorer for å få kreft, helt uavhengig av stråling.

Og det interessante er at man da ikke finner de samme resultatene når man gjentar forsøkene på en ordentlig måte. Og det betyr at vi rett og slett snakker om dårlig vitenskap.

Stråling fra mobiltelefonen koker hjernen

En myte du garantert har hørt før og som ikke kommer til å dø med det første, er at mobilen koker hjernen.

Du kjenner deg sikkert igjen i at du kan bli varm på øret av å snakke i mobiltelefonen en stund. Og har du lest skremselspropaganda på nettet, er det ikke rart om du tenker at stråling er årsaken til at du blir varm.

Men.

Det er ikke noen grunn til å gå rundt og være redd for å bli kokt.

På NTNU i Trondheim så fant de ut at man også blir varm på øret om man holder en avslått mobiltelefon mot øret. Og et eple. Og andre gjenstander. Og det skyldes rett og slett de samme termiske prinsippene som en lue - varmen blir ikke transportert bort, og da blir man varmere. Og i tillegg så er ikke mobiltelefonen 100% effektiv, slik at noe energi forsvinner i form av varme, på samme måte som en bilmotor. Og akkurat som i en bilmotor som kommer ikke oppvarmingen fra stråling, men fra overskuddsvarme.

Det er forsket på hvor mye en mobiltelefon varmer opp hjernen. Den høyeste temperaturøkningen man har klart å måle, hodet sett over ett, er 0,03 grader. Til sammenligning har de fleste av oss hatt feber på godt opp mot 40 grader...

Man kan slå hverandre i hodet med testresultater

Noen glupinger i Danmark valgte en annen tilnærming for å se om stråling er farlig. Istedenfor å gjøre nye eksperimenter, så de på statistikk fra nesten en halv million mennesker som hadde brukt mobiltelefon fra cirka 8,5 til opp til 20 år.

Istedenfor å intervjue dem, med de feilkildene det kan innebære, så hentet de ut nøytrale trafikkdata fra teleoperatørene som viste hvor mye og hvor lenge disse hadde brukt mobilen.

Og heller ikke i denne store undersøkelsen, om omfatter mennesker som har brukt mobiltelefon i 20 år, klarte man å påvise noen sammenheng mellom stråling og kreft.

Du er utsatt for en strålekilde som kan ta livet ditt

Til slutt så er det nødvendig å minne om at vi alle omgir oss med en type stråling som gjør at stråling fra alle de dingsene vi omgir oss med blir forsvinnende liten og helt ubetydelig.

Og likevel utsetter mange av oss oss for denne strålingen, og noen velger til og med å oppsøke denne strålekilden helt frivillig i mange timer i strekk, i mange dager og uker og til og med måneder.

Og den strålekilden heter sola.

Husk smøring og solbriller!

Stråling fra sola - Spør Vegard EP3

Virkelig farlig: Strålingen fra de dingsene vi omgir oss med blir helt ubetydelig og forsvinnende liten om man sammenligner med hva vi får i oss fra sola.

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer, eller noe annet du lurer på, så bruk kommentarfeltet eller send en e-post til vegard@monsternett.no. Kanskje blir det ditt spørsmål som blir tatt med i en senere episode.

Alle episoder publiseres på bloggen, samt på Facebook-siden.

Les og se flere artikler og videoer på www.monsternett.no/blogg .

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute