Fremtidens bredbåndsløninger – hvor vil det ende?

Hvor kraftig bredbånd trenger du egentlig?

Bredbånd har lenge vært mye mer enn bare nettsurfing, Facebook og sending av epost. Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig for å se film og høre musikk?

Bredbåndet er ofte selve navet i en husstands kommunikasjon og inneholder foruten nettsurfing og Facebook-bruk, også massiv kikking på Nett-TV, YouTube, filmvisning via Netflix og HBO, lytting til musikk, spill, samt tilkobling til sikkerhetsutstyr og mye annet.

Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig?

– Mange tror at jo flere megabit de betaler for, jo bedre er linjen og at linjen derfor er «bred nok». Men det er ikke nødvendigvis sant, sier Vegard Svanberg i Monsternett.

Det investeres årlig milliarder her til lands for å bygge ut og oppgradere bredbånd, og kundene lokkes med tilbud om stabile linjer og høyere hastigheter.

– Det er fint for brukerne at bredbåndstilbudet blir bedre. Hastigheten du får avhenger ofte av avstand til nærmeste sentral og kvalitet på linjen din, eller mobildekning i området. Der har vi i Monsternett en regel, nemlig ikke å tilby at bredbånd «leveres opp mot en øvre grense», men gi en garanti for en hastighet og stå ved den. Kan vi ikke levere til topp kvalitet, lar vi heller være, sier han.

Hvor «bredt» skal bredbåndet være for en vanlig husstand?

– Våre målinger viser at en normal husstand, der streaming av film og musikk, Nett-TV og annen internettbruk er aktiv, ofte har et snittforbruk som ligger et godt stykke under den pakken de abonnerer på.

Betyr det da at det er unødvendig å spandere på seg «fete bredbånd» til en høy kostnad?

– Vel, på samme måte som andre områder i samfunnet så avhenger det av behov. I våre dager som hastighetene har blitt såpass høye, kan det noen ganger sammenlignes med hovedsikringen på strøminntaket. Du får ikke «mer strøm», «raskere strøm» eller «slått på lyset raskere» om hovedsikringen er høyere.

– Behovene til de fleste ligger, i hvert fall per i dag, gjerne rundt et visst nivå, og en oppgradering langt over det nivået vil for mange – ikke alle, men mange – være å betale for noe man i praksis ikke får bruk for.

Bredbånd og tilgang til Internett er i dag nesten like viktig som strøm, veier, vann og avløp. Fiberkabler kan være en god løsning mange steder.

Hva med fiber – er det å overdrive bredbåndskapasiteten?

– Absolutt ikke. Fiber har mange fordeler over vanlig bredbånd, hvor de viktigste fordelene er tilgang til høyere hastigheter og mindre følsomhet for støy, hvor sistnevnte oppleves som bedret stabilitet og jevnere hastigheter, for eksempel at hastigheten ikke går ned om kvelden eller ved stor pågang, slik en del som bruker kobberbaserte (ADSL/VDSL) og mobilnett gjerne erfarer.

– Dessuten er fiber rigget for fremtiden, slik at du kan ta ut nær sagt hva som helst av hastighet etter hvert som du eventuelt får behov for det.

Fremtidens bredbåndsløninger – hvor tror du det vil ende?

– Jeg tror jeg skal være forsiktig med å spå fremtiden innenfor teknologiutviklingen, for her kan det skje mye. Fiber er helt klart viktig, og utbyggingstakten er hurtig. Men man kan jo se på konkurrerende teknologier, også, som utvikler seg. Om noen år kommer neste versjon av mobilstandarden, og for faste radionett – den typen teknologi Monsternett bruker – er det også utvikling.

- Hvis du ser på fiber versus de andre teknologiene så er fiber per i dag teknologisk overlegent, i den forstand at man kan overføre nær sagt hva som helst så lenge man kobler på godt nok utstyr og er villig til å betale leverandøren en sum som er høy nok til å få den hastigheten man vil ha.

– Men så er det også slik at de andre teknologiene også har enormt med kapasitet og utvikles i raskt tempo. Selv om de har fysiske begrensninger på hastighet, så er det slik at de for veldig, veldig mange er mer enn godt nok.

- Dette med hastighet henger sammen med hvilke tjenester du bruker. Å ha et stort vannrør inn til huset ditt er sikkert flott, men om du har et begrenset vannforbruk i dag så får du jo ikke noe nytte av å betale for et kjempestort rør. Det vi ikke vet noe om, er hvorvidt de tjenestene som kommer i fremtiden kommer til å kreve så mye båndbredde at det må investeres i nye løsninger, eller om de løsningene vi har i dag er gode nok.

- «Tingenes Internett» har for eksempel blitt nevnt som en driver for bredbåndsutbygging. «Tingenes Internett» blir sannsynligvis mye mer enn det vi kan tenke oss i dag. Men hvis vi ser på båndbreddebehov, så er det nok langt mer behov for for eksempel mobilitet i forbindelse med dette enn det er for høy båndbredde. Sensorer, alarmer og overvåkning trenger gjerne ikke så mye båndbredde.

Monsternett satser på trådløst bredbånd og har bygget master mange steder i Østfold, som sender signalene frem til hus- eller hytteveggen din uten datakvoter.

Trådløst og stabilt

Tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller at det er i underkant av 20.000 fritidsboliger i Østfold. Da snakker vi om hytter, sommerhus og lignende langs kysten og ute i skog og mark i Indre og ytre Østfold.(Bolighus og våningshus som benyttes som fritidsbolig er ikke inkludert i dette tallet.)

Monsternett har, foruten satsing i byene Halden, Sarpsborg og Fredrikstad, satset kraftig på hyttemarkedet. Hva er årsaken til det?

– Enkelt og greit at hytter ofte ikke har et godt nok bredbåndstilbud. Mange hytter er bygget i nær sagt en annen tidsalder hvor dette med kommunikasjon med omverdenen ikke var et stort tema. I tillegg har mange hytteområder en beliggenhet som er et godt stykke fra naturlige tilkoblingspunkter for moderne infrastruktur.

– I hyttesesongen blir vi i perioder nærmest nedringt av fortvilte hytteeiere som forteller at de ikke har noe annet bredbåndstilbud enn mobilt bredbånd, og at datakvotene på disse abonnementene fylles fort opp slik at det blir svært kostbart å dra på en tre-fire ukers ferie på hytta med tenåringer som ser på nett-tv.

– De har ingen andre alternativer heller, fordi få hytter har innlagt telefonlinje. De som har telefonlinje ligger gjerne så langt unna telefonsentralene at hastighetene de kan få er svært beskjedne.

– Så er det noen hyttefelt hvor det er bygget ut fiber, men også i disse områdene har vi mange henvendelser, rett og slett fordi kostnaden med å ha fiber på en hytte man benytter relativt lite i løpet av et år blir veldig høy. Det er også slik at en god del har hytte som har gått i arv i familien, og ikke nødvendigvis har en veldig romslig økonomi, som igjen gjør at det blir vanskelig å forsvare en høy bredbåndskostnad.

Mange forlenger hyttesesongen sin med "hytteabonnement og klippekort", forteller Monsternetts kunder.

Bredbånd åpent i hyttesesongen

Mens det leveres bredbånd til hyttemarkedet via 4G, parabol, fiber og kobberkabel har Monsternett valgt seg å satse på en annen teknologi, nemlig radiobaserte bredbåndssignaler.

– Dermed ser mange til hytteløsningen vår, som bruker radio og har et abonnement som er tilpasset hyttebruk, d.v.s. at det primært er åpent i hyttesesongen. Dette passer mange bra, sier Vegard.

– Mange hytteeiere forteller oss at de forlenger hyttebruken sin betydelig med ordentlig bredbånd. Det er en god del som ønsker å jobbe fra hytta, og ha hjemmekontor derfra. Mange arbeidsgivere er fleksible, men det forutsetter selvfølgelig at den ansatte er tilgjengelig og kan arbeide som om han satt ved arbeidspulten på kontoret.

– Det radiobaserte bredbåndet vi tilbyr har nok truffet veldig godt fordi det passer sammen med den bruken folk har, til en pris som oppleves som riktigere enn mange av alternativene.

– Du velger hvilken hastighet du vil ha, og så kan du bruke nett-tv og laste ned filer og jobbe på nett uten å måtte bekymre deg for hvor mye du har brukt av datakvota, sier Vegard Svanberg.

Hvor stabil er Monsternetts løsning?

– Som alle andre leverandører kan vi ha feil og problemer vi også av og til, men i de få tilfellene det skjer er vi «på ballen» nærmest umiddelbart. I det store og det hele er løsningene våre veldig solide og robuste, og vi investerer masse hvert eneste år i å gjøre nettet mest mulig robust og stabilt.

– Jeg kan jo dra en sammenligning med mobilnettet. Mange har erfart at under stormer og flommer og denslags hvor strømmen blir borte, faller mobilnettet ut etter bare noen timer. På de fleste senderne våre, har vi batterikapasitet som sikrer drift i opptil to døgn. Det er bare ett eksempel på at vi investerer mer enn hva som kanskje er vanlig i bransjen på løsninger som skal ivareta stabiliteten.

– Og det er nok en av grunnene til at vi har så mange abonnenter som er strålende fornøyde med både hastighet, pris og stabilitet. Men jeg skjønner jo at ikke alle lar seg overbevise av at vi sier det er stabilt. De fleste leverandører vil jo si at de er stabile. Men så er det mange som feiler i gjennomføringen, da.

Hva med datakvoter og overføringsbegrensninger hos Monsternett?

– Det er ingen datakvoter. Vi har ikke tro på den modellen. Du kan overføre så mye som du orker. Du velger hvilken hastighet du vil ha, og så kan du bruke nett-tv og laste ned filer og jobbe på nett uten å måtte bekymre deg for hvor mye du har brukt av datakvota. Du slipper å være redd for å bruke store beløp på å fylle opp datakvota, og trenger ikke tenke på ekstraregninger fordi tenåringene har sett på Netflix i timevis.

Mange som ønsker å prøve Monsternetts løsning?

– Ja, det er et voldsomt trykk, spesielt i hyttesesongen. Veldig mye kommer via jungeltelegrafen. Særlig i hyttefelt snakker folk med hverandre, og når en nabo har vært veldig fornøyd så anbefaler han eller hun oss gjerne til naboen sin. Det er kanskje den største utmerkelsen vi kan få.

– Vi er veldig stolte, når folk anbefaler oss til andre. Det forteller oss at de er fornøyde og at vi gjør noe riktig. Vi investerer veldig mye, mer enn hva som er vanlig i bransjen på stabilitet, soliditet, oppetid – kort sagt at nettet skal fungere som forventet – og helst litt bedre.

Hva ligger det i «30 dagers fornøyd-garanti» dere reklamerer med?

– Det betyr enkelt og greit at om du bestiller nett fra oss, kommer vi og kobler det opp på vanlig måte. Om du i løpet av de første 30 dagene skulle finne ut at dette ikke var noe for deg, og at det ikke fungerte som forventet, så kan du gå fra avtalen og få pengene tilbake igjen. Vi diskuterer ikke engang i slike tilfeller. Vi er helt dønn avhengige av fornøyde kunder, og derfor strekker vi oss veldig langt for å få folk fornøyde.

Hvis du vil vite mer, ta kontakt med oss - klikk HER og finn telefonnumre og kontaktskjema.

Les også:

Billig og raskt internett på hytta

Mange vil ha bredbånd på hytta på Hvaler

Internett på hytta? Se hvilke muligheter du har i 2017

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute