
Fremtidens bredbåndsløninger – hvor vil det ende?
Hvor kraftig bredbånd trenger du egentlig?
Bredbånd har lenge vært mye mer enn bare nettsurfing, Facebook og sending av epost. Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig for å se film og høre musikk?
Bredbåndet er navet i en husstands kommunikasjon og inneholder foruten nettsurfing og Facebook-bruk, også massiv kikking på nett-TV, YouTube, filmvisning via Netflix, lytting til musikk, spill, samt mye annet.
Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig?
– Mange tror at jo flere megabit de betaler for, jo bedre er linjen og at linjen derfor er «bred nok». Men det er ikke nødvendigvis sant, sier Vegard Svanberg i Monsternett.
Det investeres årlig milliarder her til lands for å bygge ut og oppgradere bredbånd, og kundene lokkes med tilbud om svært høye hastigheter.
– Det er fint for brukerne at bredbåndstilbudet blir bedre. Men det virker som mange selgere der ute er litt for ivrige med hvor store hastighetspakker de selger til kundene, sier han.
Hvor «bredt» skal bredbåndet være for en vanlig husstand?
– Våre målinger viser at en normal husstand, der streaming av film og musikk, Nett-TV og annen internettbruk er aktiv, ofte har et snittforbruk som ligger et godt stykke under den pakken de abonnerer på. Hvis vi ser på trafikkstatistikk, ser vi at mange familier bruker godt under 20 megabit på en aktiv kveld. Det er da paradoksalt at mange likevel abonnerer på dyre pakker på både 300, 400 og 500 megabit, eller kanskje enda høyere.
Betyr det da at det er unødvendig å spandere på seg «fete bredbånd» til en høy kostnad?
– Vel, på samme måte som andre områder i samfunnet så avhenger det av behov. I våre dager som hastighetene har blitt såpass høye, kan det noen ganger sammenlignes med hovedsikringen på strøminntaket. Du får ikke «mer strøm», «raskere strøm» eller «slått på lyset raskere» om hovedsikringen er høyere.
– Behovene til de fleste ligger, i hvert fall per i dag, gjerne rundt et visst nivå, og en oppgradering langt over det nivået vil for mange – ikke alle, men mange – være å betale for noe man i praksis ikke får bruk for.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bredbånd og tilgang til Internett er i dag nesten like viktig som strøm, veier, vann og avløp. Fiberkabler kan være en god løsning mange steder.
Betyr det at fiberutbygging er å overdrive?
– Absolutt ikke. Fiber har mange fordeler over vanlig bredbånd, hvor de viktigste er høy kapasitet og mindre følsomhet for støy og variasjon i kapasiteten. Dessuten er fiber rigget for fremtiden, slik at du kan ta ut nær sagt hva som helst av hastighet etter hvert som du eventuelt får behov for det, sier han.
- Det vi imidlertid er opptatt av å kommunisere, er at du sjelden trenger de dyreste pakkene. Som regel klarer du deg med de rimeligste. Det finnes selvfølgelig unntak her - enkelte har behov for mer. Men vårt inntrykk er at dette ikke gjelder de fleste, og at behovet for høy hastighet kanskje er skapt mer av ivrige selgere enn reelle behov hos kundene.
Fremtidens bredbåndsløninger – hvor tror du det vil ende?
– Jeg tror jeg skal være forsiktig med å spå fremtiden innenfor teknologiutviklingen, for her skjer det mye. Fiber er helt klart viktig, og utbyggingstakten er hurtig. Men man kan jo se på konkurrerende teknologier, også, som utvikler seg. For eksempel våre egne radionett og 4G/5G i mobilnettene.
- Hvis du ser på fiber versus de andre teknologiene så er fiber per i dag teknologisk overlegent, i den forstand at man kan overføre nær sagt hva som helst så lenge man kobler på godt nok utstyr og er villig til å betale leverandøren en sum som er høy nok til å få den hastigheten man vil ha.
– Men så er det også slik at de andre teknologiene også har enormt med kapasitet og utvikles i raskt tempo. Selv om de har fysiske begrensninger på hastighet, så er det slik at de for veldig, veldig mange er mer enn godt nok.
- Dette med hastighet henger sammen med hvilke tjenester du bruker. Å ha et stort vannrør inn til huset ditt er sikkert flott, men om du har et begrenset vannforbruk i dag så får du jo ikke noe nytte av å betale for et kjempestort rør. Det vi ikke vet noe om, er hvorvidt de tjenestene som kommer i fremtiden kommer til å kreve så mye båndbredde at det må investeres i nye løsninger, eller om de løsningene vi har i dag er gode nok. Men når vi først bygger, gir det selvfølgelig mening å rigge for fremtiden, så fiber er absolutt en god investering der det kan forsvares økonomisk og praktisk, sier Svanberg.
- «Tingenes Internett» har for eksempel blitt nevnt som en driver for bredbåndsutbygging. «Tingenes Internett» blir sannsynligvis mye mer enn det vi kan tenke oss i dag. Men hvis vi ser på båndbreddebehov, så er det nok langt mer behov for for eksempel mobilitet i forbindelse med dette enn det er for høy båndbredde. Sensorer, alarmer og overvåkning trenger gjerne ikke så mye båndbredde. Men det er mange av dem, så nettene våre må tåle et stort antall samtidig tilkoblede enheter, sier han.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Monsternett satser på trådløst bredbånd og har bygget master mange steder i Østfold, som sender signalene frem til hus- eller hytteveggen din uten datakvoter.
Trådløst og stabilt
Tall fra Statistisk Sentralbyrå forteller at det er i underkant av 20.000 fritidsboliger i Østfold. Da snakker vi om hytter, sommerhus og lignende langs kysten og ute i skog og mark i Indre og ytre Østfold.(Bolighus og våningshus som benyttes som fritidsbolig er ikke inkludert i dette tallet.)
Monsternett har, foruten satsing i byene Halden , Sarpsborg , Fredrikstad og Moss, satset kraftig på hyttemarkedet . Hva er årsaken til det?
– Enkelt og greit at mange hytter har et begrenset bredbåndstilbud. Mange hytter er bygget i nær sagt en annen tidsalder hvor dette med kommunikasjon med omverdenen ikke var et stort tema. I tillegg har mange hytteområder en beliggenhet som er et godt stykke fra naturlige tilkoblingspunkter for moderne infrastruktur.
– I hyttesesongen blir vi i perioder nærmest nedringt av fortvilte hytteeiere som forteller at de ikke har noe annet bredbåndstilbud enn mobilt bredbånd, og at datakvotene på disse abonnementene fylles fort opp slik at det blir svært kostbart å dra på en tre-fire ukers ferie på hytta med tenåringer som ser på nett-TV.
– De har ingen andre alternativer heller, fordi få hytter har innlagt fiber. I mange tilfeller er det også dårlig mobildekning der, eller at kapasiteten i mobilnettet ikke klarer å spise unna trafikken når det er mange som bruker hyttene samtidig.
– Så er det noen hyttefelt hvor det er bygget ut fiber, men også i disse områdene har vi mange henvendelser, rett og slett fordi kostnaden med å ha fiber på en hytte man benytter relativt lite i løpet av et år blir veldig høy. Det er også slik at en god del har hytte som har gått i arv i familien, og ikke nødvendigvis har en veldig romslig økonomi, som igjen gjør at det blir vanskelig å forsvare en høy bredbåndskostnad.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Mange forlenger hyttesesongen sin med "hytteabonnement og klippekort", forteller Monsternetts kunder.
Bredbånd åpent i hyttesesongen
Mens det leveres bredbånd til hyttemarkedet via 4G og 5G, parabol og fiber, har Monsternett i tillegg valgt å satse på en annen teknologi, nemlig radiobaserte bredbåndssignaler.
Dette er kort sagt signaler som overføres fra en basestasjon og frem til hytta. På hytta settes det opp en liten mottakerantenne. Fra antenna går det en kabel inn som kobles til trådløs ruter. Dette er en rimelig og rask måte å overføre bredbåndssignaler på, og som gir topp kvalitet.
– Det som er spesielt fint med denne løsningen her, er at den er tilpasset hyttebruk. Abonnementet er pimært er åpent i hyttesesongen, men har i tillegg mulighet for åpning utenom sesongen. Dette passer mange bra, sier Vegard.
– Mange hytteeiere forteller oss at de forlenger hyttebruken sin betydelig med ordentlig bredbånd. Det er en god del som ønsker å jobbe fra hytta, og ha hjemmekontor derfra. Mange arbeidsgivere er fleksible, men det forutsetter selvfølgelig at den ansatte er tilgjengelig og kan arbeide som om han satt ved arbeidspulten på kontoret.
– Det radiobaserte bredbåndet vi tilbyr har nok truffet veldig godt fordi det passer sammen med den bruken folk har, til en pris som oppleves som riktigere enn mange av alternativene.
– Du velger hvilken hastighet du vil ha, og så kan du bruke nett-tv og laste ned filer og jobbe på nett uten å måtte bekymre deg for hvor mye du har brukt av datakvota, sier Vegard Svanberg.
Hvor stabil er Monsternetts løsning?
- Den påvirkes ikke av vær og vind, og gir rask og stabil nettilgang. Som alle andre leverandører kan vi selvfølgelig også ha feil og problemer av og til, men i de få tilfellene det skjer er vi «på ballen» nærmest umiddelbart. I det store og det hele er løsningene våre veldig solide og robuste, og vi investerer masse hvert eneste år på å gjøre nettet mest mulig stødig og stabilt.
– Jeg kan jo dra en sammenligning med mobilnettet. Mange har erfart at under stormer og flommer og denslags hvor strømmen blir borte, faller mobilnettet ut etter bare noen timer. På de fleste senderne våre, har vi batterikapasitet som sikrer drift i opptil et par døgn. Det er bare ett av flere eksempler på hvordan vi kanskje gjør litt mer enn det som er vanlig i bransjen for å ivareta stabiliteten.
– Og det er nok en av grunnene til at vi har så mange abonnenter som er strålende fornøyde med både hastighet, pris og stabilitet. Men jeg skjønner jo at ikke alle lar seg overbevise av at vi sier det er stabilt. De fleste leverandører vil jo si at de er stabile. Men så er det mange som feiler i gjennomføringen, da.
Hva med datakvoter og overføringsbegrensninger hos Monsternett?
– Det er ingen datakvoter. Vi har ikke tro på den modellen. Du kan overføre så mye du trenger. Du velger hvilken hastighet du vil ha, og så kan du bruke nett-TV og laste ned filer og jobbe på nett uten å måtte bekymre deg for hvor mye du har brukt av datakvota. Du slipper å være redd for å bruke store beløp på å fylle opp datakvota, og trenger ikke tenke på ekstraregninger fordi tenåringene har sett på Netflix og Youtube i timevis.
Mange som ønsker å prøve Monsternetts løsning?
– Ja, særlig i hyttesesongen er det et voldsomt trykk. Veldig mye kommer via jungeltelegrafen. Særlig i hyttefelt snakker folk med hverandre, og når en nabo har vært veldig fornøyd så anbefaler han eller hun oss gjerne til naboen sin. Det er kanskje den største utmerkelsen vi kan få.
– Vi er veldig stolte, når folk anbefaler oss til andre. Det forteller oss at de er fornøyde og at vi gjør noe riktig. Vi investerer veldig mye, mer enn hva som er vanlig i bransjen på stabilitet, soliditet, oppetid – kort sagt at nettet skal fungere som forventet – og helst litt bedre.
Hva ligger det i «30 dagers fornøyd-garanti» som dere reklamerer med?
– Det betyr enkelt og greit at om du bestiller nett fra oss, kommer vi og kobler det opp på vanlig måte. Om du i løpet av de første 30 dagene skulle finne ut at dette ikke var noe for deg, og at det ikke fungerte som forventet, så kan du gå fra avtalen og få pengene tilbake igjen. Vi diskuterer ikke engang i slike tilfeller. Vi er helt dønn avhengige av fornøyde kunder, og derfor strekker vi oss veldig langt for å få folk fornøyde.
Hvis du vil vite mer, ta kontakt med oss - klikk HER og finn telefonnumre og kontaktskjema.
Les også:
Billig og raskt internett på hytta