!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Hvor raskt bredbånd kan jeg få? 

Hvor kraftig bredbånd trenger du egentlig?

Bredbånd har lenge vært mye mer enn bare nettsurfing, Facebook og sending av epost. Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig for å se film og høre musikk?

Bredbåndet er navet i en husstands kommunikasjon og inneholder foruten nettsurfing og Facebook-bruk, også massiv kikking på nett-TV, YouTube, filmvisning via Netflix, lytting til musikk, spill, samt mye annet.

Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig?

Mange tror at jo flere megabit de betaler for, jo bedre er linjen og at linjen derfor er «bred nok». Men det er ikke nødvendigvis sant, sier Vegard Svanberg i Monsternett.

Det investeres årlig milliarder her til lands for å bygge ut og oppgradere bredbånd, og kundene lokkes med tilbud om svært høye hastigheter.

Det er fint for brukerne at bredbåndstilbudet blir bedre. Men det virker som mange selgere der ute er litt for ivrige med hvor store hastighetspakker de selger til kundene, sier han.

Monsternett jobber med å få frem hvor mye kundene faktisk bruker, slik at de kan regulere abonnementet sitt via "Min side".

En vanlig husstand trenger mindre bredbånd enn de tror

– Våre målinger viser at en normal husstand, der streaming av film og musikk, nett-TV og annen internettbruk er aktiv, ofte har et snittforbruk som ligger et godt stykke under den pakken de abonnerer på. Hvis vi ser på trafikkstatistikk, ser vi at mange familier bruker godt under 20 megabit på en aktiv kveld. Det er da paradoksalt at mange likevel abonnerer på dyre pakker på både 300, 400 og 500 megabit, eller kanskje enda høyere.

Betyr det da at det er unødvendig å spandere på seg «fete bredbånd» til en høy kostnad?

– Vel, på samme måte som andre områder i samfunnet så avhenger det av behov. I våre dager som hastighetene har blitt såpass høye, kan det noen ganger sammenlignes med hovedsikringen på strøminntaket. Du får ikke «mer strøm», «raskere strøm» eller «slått på lyset raskere» om hovedsikringen er høyere.

– Behovene til de fleste ligger, i hvert fall per i dag, gjerne rundt et visst nivå - kanskje mellom 15 og 100 Mbps - og en oppgradering langt over det nivået vil for mange – ikke alle, men mange – være å betale for noe man i praksis ikke får bruk for.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bredbånd og tilgang til Internett er i dag nesten like viktig som strøm, veier, vann og avløp. Fiberkabler kan være en god løsning mange steder.

Betyr det at fiberutbygging er å overdrive?

– Absolutt ikke. Fiber har mange fordeler over vanlig bredbånd, hvor de viktigste er høy kapasitet og mindre følsomhet for støy og variasjon i kapasiteten. Dessuten er fiber rigget for fremtiden, slik at du kan ta ut nær sagt hva som helst av hastighet etter hvert som du eventuelt får behov for det, sier han.

- Det vi imidlertid er opptatt av å kommunisere, er at du sjelden trenger de dyreste pakkene. Som regel klarer du deg med de rimeligste. Det finnes selvfølgelig unntak her - enkelte har behov for mer. Men vårt inntrykk er at dette ikke gjelder de fleste, og at behovet for høy hastighet kanskje er skapt mer av ivrige selgere enn reelle behov hos kundene.

Fremtidens bredbåndsløninger – hvor tror du det vil ende?

– Jeg tror jeg skal være forsiktig med å spå fremtiden innenfor teknologiutviklingen, for her skjer det mye. Fiber er helt klart viktig, og utbyggingstakten er hurtig. Men man kan jo se på konkurrerende teknologier, også, som utvikler seg. For eksempel våre egne radionett og 4G/5G i mobilnettene.

- Hvis du ser på fiber versus de andre teknologiene så er fiber per i dag teknologisk overlegent, i den forstand at man kan overføre nær sagt hva som helst så lenge man kobler på godt nok utstyr og er villig til å betale leverandøren en sum som er høy nok til å få den hastigheten man vil ha.

– Men så er det også slik at de andre teknologiene også har enormt med kapasitet og utvikles i raskt tempo. Selv om de har fysiske begrensninger på hastighet, så er det slik at de for veldig, veldig mange er mer enn godt nok.

- Dette med hastighet henger sammen med hvilke tjenester du bruker. Å ha et stort vannrør inn til huset ditt er sikkert flott, men om du har et begrenset vannforbruk i dag så får du jo ikke noe nytte av å betale for et kjempestort rør. Det vi ikke vet noe om, er hvorvidt de tjenestene som kommer i fremtiden kommer til å kreve så mye båndbredde at det må investeres i nye løsninger, eller om de løsningene vi har i dag er gode nok. Men når vi først bygger, gir det selvfølgelig mening å rigge for fremtiden, så fiber er absolutt en god investering der det kan forsvares økonomisk og praktisk, sier Svanberg.

- «Tingenes Internett» har for eksempel blitt nevnt som en driver for bredbåndsutbygging. «Tingenes Internett» blir sannsynligvis mye mer enn det vi kan tenke oss i dag. Men hvis vi ser på båndbreddebehov, så er det nok langt mer behov for for eksempel mobilitet i forbindelse med dette enn det er for høy båndbredde. Sensorer, alarmer og overvåkning trenger gjerne ikke så mye båndbredde. Men det er mange av dem, så nettene våre må tåle et stort antall samtidig tilkoblede enheter, sier han.

Vanlige spørsmål rundt bredbåndshastighet

Hvordan påvirker antall enheter som er tilkoblet samtidig, behovet for bredbåndshastighet i et hjem ?

Antall enheter som er tilkoblet et nettverk samtidig kan betydelig påvirke behovet for bredbåndshastighet, etter flere enheter deler båndbredden og kan redusere hastigheten per enhet. Men flere enheter i seg selv fører ikke til økt behov for hastighet dersom du ikke bruker dem samtidig. Selv om du har gaming- og streamingglade tenåringer i hus, er det ikke sikkert at du trenger den aller største pakken. Ta en prat med oss!

Er det spesifikke anbefalinger for bredbåndshastighet for familier med høy bruk av streamingtjenester eller online gaming?

Selv om 4K-streaming krever noe høyere hastighet enn standard, er de nødvendige hastighetene ofte mye lavere enn hva folk tror. Netflix anbefaler f.eks. 15 Mbps per enhet som bruker 4K-streaming, men bare 5 Mbps for full HD.

Hvordan kan man måle den faktiske bredbåndshastigheten hjemme for å avgjøre om man får den hastigheten man betaler for?

Å måle den faktiske bredbåndshastigheten hjemme kan gjøres ved hjelp av ulike online-verktøy. Vi anbefaler Speedtest av Oookla som du finner på https://speedtest.net/

Er det verdt å investere i høyere internetthastighetspakker?
Det avhenger av behov. Mange husstander betaler for hastigheter langt over det de faktisk bruker. Vurder ditt faktiske forbruk og juster pakken din deretter, muligens kan du spare penger på å nedgradere. Eller å starte lavt og heller oppgradere om du trenger det.

Trenger du virkelig det dyreste bredbåndsabonnementet?
I de fleste tilfeller: Nei. De fleste brukere vil erfare at rimeligere abonnement dekker deres behov. Det er viktig å vurdere ditt eget forbruk før du velger en dyrere pakke. Kontakt oss gjerne om du trenger mer konkrete anbefalinger.

Hva bør du tenke på ved valg av bredbåndspakke?
Vurder dine vanligste internettaktiviteter, antall enheter som kobles til nettverket, og om det er spesielle behov som høy opplastinghastighet eller spill. Velg en pakke som passer til ditt bruk, uten å overbetale for unødvendig høy hastighet.

Kan fremtidens teknologiske utvikling påvirke ditt bredbåndsbehov?
Absolutt. Med utviklingen av nye tjenester og økende internettilkobling av enheter (flere "smarte" enheter, IoT og skjermer for videoavspilling), kan det hende at behovet for høyere båndbredde øker. Det er lurt å velge en løsning som kan oppgraderes etter behov.

Hvis du vil vite mer, ta kontakt med oss på Monsternett - klikk HER og finn telefonnumre og kontaktskjema.

Les også:

Bedre trådløst nett (wifi) hjemme og på hytta

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute