!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Medmenneskelighet i praksis: Har hjulpet 1600 fattige

Klessentralen Halden har siden mai i fjor hjulpet rundt 1600 mennesker med gratis klær. Alle er velkomne til sentralen midt i sentrum av byen.

Klessentralen kom til etter et intervju i lokalavisen HA i januar 2020, der mitt forhold til NAV ble presentert. I avisartikkelen fortalte jeg om min dårlige økonomi, og det kom også fram i saken at det var rundt 800 av oss på NAVs AAP-ordning i Halden, sier Solveig Ingersdatter Eriksen.

I intervjuet fremkom at mange i Halden sliter økonomisk, og lavinntektfamilier er fortvilet over dårlig råd og at de må ty til sosialstønad, uføre- og dagpenger m.v.

– Veldig mange av lavinntektfamiliene havner ofte under statens satser. Og i Halden lever det rundt 1000 barn under fattigdomsgrensen. Jeg synes dette er veldig trist i Norge, som er kjent som et av verdens rikeste land, sier Solveig.

Artikkelen fortsetter under bildet.


– Det har vært en enorm giverglede fra folk i Halden, forteller Solveig Ingersdatter Eriksen (fotograf Mona Ertsås)

Stablet Klessentralen på bena i løpet av 14 dager

– I bakkant av intervjuet i lokalavisen ble jeg kontaktet av en dame, som ville gi meg klær gratis og jeg fikk da en ide om at dette med fattigdom ville jeg gjøre noe med.

– Jeg tenkte at vi har jo «Matsentralen», så hvorfor ikke starte opp « Klessentralen », sier Solveig og som tenkt så gjort:

– I løpet av 14 dager hadde 18 venner og venners venner meldt seg frivillig til å betjene sentralen, kommunen skaffet oss lokaler gratis i den gamle brannstasjonens 1. etasje på Wiels plass 4 midt i byen og så gikk vi i gang.

Ryktet om Klessentralen ble spredd via Facebook, Instagram og via «jungeltelegrafen» og det fosset på med gaver fra folk.

– Haldenserne har vist seg fra sin aller, aller beste side og underveis i corona-perioden har mange ryddet fra kjeller til loft, og vi har fått inn mengder med sko og klær, som vi deler ut gratis til de som har behov for det, sier Solveig.

Klessentralens konsept er nemlig at donasjoner fra lokalsamfunnet deles ut gratis til Halden og omegns befolkning.

– Vi ser at behovet for gratis klær og leker i Halden kommune er stort. Med dette tilbudet håper vi å kunne utgjøre en forskjell, redusere barnefattigdom, minske på ensomheten som fattigdom ofte bidrar til og ikke minst bidra til et bedre miljø med mindre bruk og kast, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Alle artikler som leveres inn til Klessentralen går gratis ut til trengende i Halden.

Mye tårer, men også stor glede

– Mange mennesker må faktisk gjøre et valg mellom mat og klær. Da kan det å få tilgang på gratis tøy være et enormt løft i hverdagen, for den som sliter. Det å hente et plagg eller flere hos oss kan bety at du får betalt en ekstra regning, eller du slipper å kjøpe nye fotballsko til barnet ditt.

– Skal du for eksempel på et jobbintervju så kan du få pene klær her hos oss, og er du invitert i selskap og takker nei, fordi du ikke har noe å ha på deg så kom innom, vi har mye pent. Hos oss er alle velkomne, sier Solveig og fortsetter:

– Folk skammer seg over å være fattige, og har en vond hverdag. Det er også de som skammer seg over å komme hit, for å få tøy – og for disse kan vi tilby private besøk, der du er alene om å besøke oss, når du trenger klær eller sko.

– De historiene vi får fra folk som kommer hit, er så hjerteskjærende at både vi som stiller frivillig her og de som forteller dem gråter. Underveis i corona-perioden har for eksempel mange holdt barna sine vekk fra utendørs aktivitet på skolene, fordi de har ikke råd til regn- eller utetøy. Det er veldig trist, at det er slik.

Solveig forteller at folk er veldig glade og takknemlige over hjelpen de får med klær og sko fra haldenserne og den distribusjonsjobben Klessentralen gjør.

Artikkelen fortsetter under bildet


Du kan levere inn klær og sko til Klessentralen tirsdager og torsdager.

Samarbeider med flere og håper på å utvide

Konseptet Klessentralen jobber etter er lagt merke til landet rundt, og etter at et riksdekkende ukeblad omtalte sentralen i Halden kom det mange forespørsler.

– Vi er den eneste sentralen av dette slaget i Norge meg bekjent, foruten «Gratisbutikken i Molde», men det skulle ikke forundre meg om dette kan bli landsdekkende. Interessen for vår sentral har vært stor, sier Solveig.

Monsternetts bidrag er gratis bredbånd og det gjør hverdagen mye enklere for Solveig, som med sin NAV-status sliter økonomisk.

Også EVA krisesenter i Halden, Kirkens Bymisjon og organisasjonen «Hjelp oss å hjelpe» samarbeider med Klessentralen, og mange får stor nytte av klærne som er donert.

– Vi pleier å gi bort fire plagg per måned til enkeltpersoner, og da får du altså 48 plagg i løpet av et år. Når det gjelder de tre nevnte organisasjonene tilbyr vi flere løsninger.

– For den som har kommet på krisenteret kan det jo være snakk om å redde seg og barna ut av en vond situasjon, og mange har derfor ikke fått med seg tøy de trenger, forteller Solveig.

Tar imot leveranser to dager i uken

For den som ønsker å levere klær og sko til Klessentralen har man anledning både tirsdager (11.00-15.00) og torsdager (15.00-19.00).

– Ukentlig får vi inn minst fem ladninger med tøy og sko fra gavmilde og rause haldensere. Vi lagrer det her i lokalene og henger det deretter ut i våre butikklokaler.

– Det henges på stativer og i størrelser, type og farger akkurat som om du er i en vanlig butikk og du velger selv det du tror vil passe deg best, forteller Solveig, som også minner om at Klessentralen praktiserer strenge smittevernregler for medhjelpere og besøkende:

1) munnbind må brukes av besøkende. Prøving av klær tas da hjemme, passer ikke klærne så kan de leveres tilbake.

Barn holdes hjemme så sant det er mulig.

2) Vi oppfordre alle til å kun benytte seg av de stativene vi henviser til. Vi er behjelpelig med bukser ved disk.

3) Bruk kortest mulig tid i butikken, dette for din og vår sikkerhet samt de som eventuelt står ute og venter på å komme inn.

4) Skal du levere klær, gi beskjed i døra, så møter vi deg.

– Velkommen, vi gleder oss til å se dere for første gang eller til at du kommer på besøk igjen, avslutter Solveig.

Du kan kontakte Klessentralen på Facebook: Her


Klessentralen har sentral plassering på Wiels plass 4 i den gamle brannstasjonen midt i Halden.

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute