Det kan gå hardt ut over datamodem og rutere under et tordenvær.

Tips fra Monsternett: Små grep for å beskytte datautstyret mot lyn og torden

Nå er sommervarmen her for fullt og på denne tiden av året intensiveres periodene med tordenvær. Les tipsene for å beskytte TV- og datautstyret ditt.

30 prosent av oss har opplevd å få elektronisk utstyr ødelagt av lynnedslag. Ifølge tall fra Finans Norge ble det i 2015 meldt inn 7.137 lynskader i Norge.

Tordenvær har alltid påvirket og gjort inntrykk på mennesker, og i en verden med masser av teknisk utstyr påvirkes vi mennesker i enda sterkere grad, da mye av vår hverdag baserer seg på at data-, bredbånds- og TV-utstyr fungerer.

– Det er datamodem og rutere det går verst ut over under et tordenvær, og du kan enkelt unngå skader om du passer litt på selv, sier Vegard Svanberg hos Monsternett.

Bestill trådløst bredbånd fra Monsternett!

Teksten fortsetter under video.

– Lynvern er ikke godt nok

Ofte kommer tordenværet når du ikke er hjemme, og da får du ikke anledning til å ta ut kontakten av veggen.

For enkelte husstander kan det også være slik, at hele eller deler av boligalarmen er koblet til modem og ruter, og signalene forsvinner når kontakten tas ut.

– Det aller viktigste er å trekke ut kontaktene av veggen på TV- og datautstyr, men husk også å ta antenneledningen ut av TV-en, sier Vegard som mener "lynvern" er en god løsning. En undersøkelse utført for forsikringsselskapet If for et par år siden viste imidlertid at en av tre boligeiere ikke vet om de har installert slikt vern.

– Det er en del som benytter lynvern og tror de er trygge, men det er enkelte ting man må passe på, sier Vegard, og han fortsetter:

– Det er omtrent bare Norge og Albania som har den type strømnett vi har mange steder i Norge. Mange overspenningsvern, spesielt de jeg vil kalle "billigutgaver", fungerer derfor ikke godt nok i Norge. Disse er godkjent for bruk her i landet, men det går kun på personsikkerhet og det er ingen garanti for at de gjør det de sier de skal gjøre, sier han.

Du kan abonnere på nyheter fra Monsternetts blogg helt gratis.

Teksten fortsetter under bildet.


TV- og datautstyr kan bli helt ødelagt, om lynet slår ned i ditt område og du ikke har tatt forholdsregler.

Lynets enorme kraft

I løpet av juli slår lynet ned 45.000 ganger i Norge i gjennomsnitt. I et gjennomsnittlig tordenvær blir det frigjort rundt 10 000 000 kilowatt-timer energi, som er omtrent like mye som en atombombe med en sprengkraft på 20 000 tonn TNT. Et kraftig tordenvær kan derimot være 10 til 100 ganger så energirikt.

Skadeeksperter hos forsikringsselskapet If slår fast at du innenfor en sirkel på rundt en kilometer fra et lynnedslag kan få overspenninger og skader på ømfintlig utstyr.

Overspenninger går enda lenger dersom de kommer via strøm- eller telenettet.

Installerer du overspenningsvern i sikringsskapet, vil det som regel eliminere lynskaden, eller redusere omfanget av den.

Vegard forteller at overspenningsvernene til TV- og datautstyret er såkalte "finvern", og de kan fungere alene - men fungerer best, dersom det allerede er grovvern montert i sikringsskapet.

– Særlig er de som bor spredt utsatt, fordi det er færre veier for lynet å komme seg til jord. Overspenningen vil følge luftspenn og andre veier. Et lynnedslag på en kraftledning kan følge denne langt og helt fram til transformatorstasjonen, for så å slå ut denne. Overspenningen kan følge videre ut på strømnettet og helt inn i boligen din, sier han.

Tips til sikring mot lyn og torden

1. Ta ut stikkontaktene til alle PC-er, TV, modem og annet teleutstyr, og ta også ut antenneledninger til parabol og eventuelt til koblinger til kabelanlegg.

2. Montér overspenningsvern (finvern og grovvern). Du får tak i FG-godkjente overspenningsvern i de fleste butikker der TV- og data-utstyr selges. Overspenningsvernet må være tilpasset det norske elektrisitets- og telenettet, og det er viktig at det installeres riktig.

I sikringsskapet er det kun autoriserte som kan montere. Såkalte mellomvern og finvern kan du selv sette direkte inn i stikkontakten ved hvert enkelt apparat.

3. Skal du på ferie bør du alltid dra ut støpsler og signalkabler før du reiser, men vær oppmerksom på at du ikke kobler fra boligalarmen. Spør gjerne din boligalarmleverandør eller ditt forsikringsselskap om råd.

4. Skal du reise bort en periode, snakk med naboene og be dem følge litt med. Legg igjen ditt telefonnummer, så du kan nås.

Bestill trådløst bredbånd fra Monsternett!

Du kan abonnere på nyheter fra Monsternetts blogg helt gratis.

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute