!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Hjelper tusenvis av haldensere som ikke har så mye med gratis klær

Halden har dessverre mange familier som lever under fattigdomsgrensen. Ekstra vondt i disse dager, med kjøpsfesten Black friday, økte utgifter og mye som skjer i forbindelse med julen. Da er det godt med ildsjeler som menneskene bak Klessentralen.

Klessentralen i Halden gir og låner ut gratis klær til de som har behov for det. De er en politisk og religiøst uavhengig ideell organisasjon basert på frivillig hjelp og donasjoner. De ønsker å jevne ut forskjellene i samfunnet, og gjøre livet lettere for barn, ungdom og voksne i Halden. Bare i 2022 har de hjulpet over 6.000 personer!

–  Det hele ble til litt tilfeldig i 2020. Jeg ble intervjuet i Halden Arbeiderblad om hvordan det var å leve på begrenset inntekt - jeg gikk da på arbeidsavklaringspenger fra NAV. I samme sak kom det fram at det var veldig mange i Halden som slet økonomisk. I etterkant av intervjuet tok en dame kontakt med meg, som ønsket å gi bort klær. Det sådde en spire, forklarer Solveig Ingersdatter Eriksen, daglig leder i Klessentralen.


Solveig Ingersdatter Eriksen (fotograf Mona Ertsås)

Kjemperespons

Eriksen hadde hørt om Matsentralen - et landsomfattende nettverk som legger til rette for å omfordele overskuddsmat. Mat som blir til overs i matbransjen, som fordeles på organisasjoner som hjelper vanskeligstilte.

–  Det er jo et supert tiltak, så jeg tenkte at da kunne jo jeg starte Klessentralen med samme mål, bare med klær, og fra alle slags donorer. Planen var å starte opp i mars 2020, men så kom jo pandemien, og da fikk vi litt ekstra tid til å gjøre alt klart. Kommunen skaffet oss gratis lokale i den gamle brannstasjonen og bidro med strøm, 18 venner og venners venner stilte opp som frivillige og vi spredde ryktet gjennom sosiale medier og jungeltelegrafen.

Vinterplagg, selskapsklær og brudekjole

Selve åpningen ble i mai 2020. Nå to år etterpå har de flyttet til større lokaler i Garvergata, ved Shell Express. Og dekker et stort behov hos Haldens trengende.

– Vi hjelper opp mot tusen mennesker i måneden. Det er veldig trist at så mange trenger det, men vi er glad for å kunne lette litt på tilværelsen. Her kan folk få varme jakker og vintersko. Til Halloween kledde vi opp mange forventningsfulle barn i kostymer. Vi låner også ut klær, ikke minst selskapsklær og brudekjole. Eller klær til et jobbintervju eller en lignende anledning. Mangle på klær skal ikke få hindre folk i å ta del i hyggelige sammenkomster som det er høysesong for nå.


Foto: Fra Klessentralens Facebookside

- Vi her i Monsternett syns det er veldig hyggelig å bidra med internett til Klessentralen. De har tatt på seg et viktig samfunnsoppdrag som  gjør tilværelsen litt bedre for mange haldensere. Vi er mektige imponert over den arbeidssinnsatsen Eriksen og de andre frivillige gjør. Julen handler jo om giverglede og omtanke, og det bidrar de med til fulle, legger Heidi Svanberg i Monsternett til.

Gjør en forskjell

Klessentralen samarbeider med en rekke frivillige organisasjoner i byen, men mest av alt er det gavmilde givere som sørger for at dette er mulig.

– Vi er veldig takknemlig for all hjelp vi har fått og får. Folk har ryddet på loft og kjeller og gitt oss mengder med sko og klær. Vårt håp er at dette kan utgjøre en forskjell, redusere barnefattigdom, minske ensomheten og skammen som ofte følger med når man har lite å rutte med - og ikke minst bidra til et samfunn med mindre bruk og kast.

– For mange kan valget stå mellom klær og mat. At vi kan bidra med klær håper vi kan gjøre det litt enklere.

Mye skam

Høye strømregninger og økte priser gjør at det er ekstra mange som sliter økonomisk nå. Dessverre er det mye skam som medfølger.

– De historiene vi får fra folk som kommer hit, er så hjerteskjærende at både vi og de tar til tårene. De kan være at de har holdt barna sine vekk fra aktiviteter fordi de har ikke råd til regntøy, vintertøy eller annet som de andre barna har. Det er veldig trist at det er slik. Det er også de som skammer seg over å komme hit for å få tøy – da tilbyr vi private besøk, altså at vedkommende kan komme og være alene med oss og velge ut det de trenger av klær eller sko.

Tar kun imot klær etter avtale

Som nevnt drives Klessentralen av frivillige. De holder åpent tirsdager mellom 11 og 15 og torsdager fra 15 til 19.

– Vi er veldig glade for alt vi får, men må også være litt strenge. Vi har ikke mer plass enn vi trenger, og kan ikke ta imot klær som er utenom sesong. Vi tar heller ikke mot noe annet enn klær. Vi har noen ganger opplevd at noen bare har satt fra seg saker utenfor hos oss utenom åpningstider. Det skaper bare problemer, da vi ikke har tid eller kapasitet til å håndtere dette. Ønsker du å donere, ta kontakt på forhånd. Vi kan nås på telefonnummer: 936 88 157 eller e-post: klessentralenhalden@gmail.com . Så kan vi avtale hvordan vi gjør det. Følg oss gjerne også på Facebook , de vi stadig legger ut ønsker om hva vi trenger mer av.

Klessentralen samarbeider med Kirkens Bymisjon, Halden , Hjelp oss å hjelpe - Østfold , Sammen For Halden , H2H , Bisgaards Skapelse As , Halden Røde Kors , Frelsesarmeen Halden Korps , Extra Giverglede Halden og Det Grønne Hus - Halden

Ønsker du å støtte det viktige arbeidet Klessentralen gjør, kan du enten gjøre det via Grasrotandelen til Norsk Tipping, der du kan velge "Klessentralen Halden" eller via Vipps: 659828

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute