"Tista" er en populær attraksjon, og mange ønsker å ta turen med den 125 år gamle veteranbåten.

Glad for Monsternetts hjelp

– Vi er veldig takknemlige for Monsternetts hjelp, sier Jahn Harboe, en av initiativtakerne bak drift og vedlikehold av veteranbåten "Tista", som er et 125 år gammelt høyst levende klenodium i Haldens farvann. 

Jahn Harboe, som er et godt kjent fjes for de som har satt sin fot på Halden havn eller på småtbryggene i kommunen de siste 25 årene, har samarbeidet med Monsternett gjennom flere år.

– Vi har hatt kontakt mange ganger, og ikke minst var det god hjelp å få fra Monsternett, da vi skulle ha plassert havnevesenets kameraer ute ved Svinesund, sier Jahn som i fjor sluttet i jobben på havna.

Se web-kamera fra gammel til ny Svinesundbru .

Se web-kamera fra gammel Svinesundbru i retning Halden .

Det har vært mye ros til Halden havnevesen for de to kameraene, som blant annet forteller noe om sikten gjennom Ringdalsfjorden, og om trafikken der.

– Dette med kamera i sundet var en nyvinning, og det var flere parter inklusive Monsternettt inne i bildet her, som sørget for at dette ble bra, sier han.

Monsternett tilbyr bredbånd i Halden, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler .

Artikkelen fortsetter under bildet.

Jahn Harboe er et velkjent fjes for mange haldensere.

Ivrer for "Tista"

Den tidligere slepebåten "Tista" er over 125 år gammel i 2017 og et høyst levende klenodium. Etter fylte 100 år er hun fredet ved lov og kan nå smykke seg med tittelen ”Veteranbåt”.

"Tista" er bygget i Fredrikstad for Saugbrugsforeningen i Halden. Kontrakten ble skrevet 5. november 1891.

Da kjølen var strukket fikk hun byggenummer 24 fra FMV (Fredrikstad Mekaniske Verkstad). 23.000 kroner skulle hun koste og da Tista ble overlevert den 7. mars 1892 var hun et topp moderne dampfartøy.

"Tista"  har hatt viktige oppgaver som å slepe lektere, prammer og tømmer. Hovedoppgaven var å slepe lektere med råstoffer fra Skipskaia i Halden og opp til Saugbrugsforeningen.

I Kulturminneåret 1997 ble båten valgt av haldenserne som byens kulturminne, og ble deretter restaurert og satt i drift. 12. januar 1998 var den gamle damen atter i god stand og kunne endelig sjøsettes i sitt gamle farvann.

Artikkelen fortsetter under bildet.

"Tista", som ble sjøsatt den 7. mars 1892 har i 2017 hatt en god passasjersesong.

Aktiv venneforening

Foreningen "Veteranbåten Tistas venner" har  Jahn Harboe som driftsansvarlig, og han bobler over av glede over at "Tista" holdes vedlike og i full vigør.

– 2017 var en svært god sesong for "Tista". Vi har fraktet rundt 950 passasjerer. Det er selskapsturer og charter av alle slag, og jeg kan fortelle det at det er mye ros å få. Jeg gleder meg også veldig over å kunne være en del av opplegget rundt båten, sier han.

Foreningen "Veteranbåten Tistas venner" ble opprettet den 5. mai 1997 og bestod av diverse aktører i Halden som ønsket å sette båten i stand og gi henne ny heder og verdighet.

I utgangspunktet skulle istandsetting og drift av båten være et ledd i et kompetansegivende opplæringstilbud ovenfor unge arbeidsledige i Halden. Et annet mål var å gi Halden kommune og byens næringsliv økte representasjons- og markedsføringsmuligheter ved å ta i bruk Haldens skjærgård.

– Foreningens styre skal gjennom sin virksomhet og sitt mandat best mulig medvirke til at Tista skal være en seriøs attraksjon i havnebildet. Vi håper også at skipet med sin tilstedeværelse i havnebassenget kan minne Haldens innbyggere om byens storhetstid som en av Norges største sjøfartsbyer. Jeg tror vi klarer det temmelig godt, og det viser jo den økende trafikken og interessen rundt båten i høyeste grad, sier Harboe.

Sjøvett med Tista

Det stedlige sjøvettutvalg i Halden er en effektiv og engasjerende organisasjon bestående av entusiastiske medlemmer som er en drivende kraft i den lokale sjøvettopplæringen i samtlige av kommunens barneskoler.

Engasjementet omfatter sjøvettopplæring i skolen, samt benyttelse av slepebåten "Tista" med turer i lokalt farvann.

Sjøvettutvalget når vel 1.000 elever med sitt engasjement og tilbud av teoretisk og praktisk art, og "Tista" er som skapt til denne tjenesten.

Veteranbåten er således godt kjent i de lokale barneskoler, ikke bare som middel i sjøvettopplæringen, men også for mange turer av mer lystbetont karakter på fjorden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Turer langs Iddefjorden med "Tista" er veldig populært, og i år har Hov, der "Monolitten" ble tatt ut, blitt et nytt og populært ankomststed.

Sponser "Tista" med nettside

Slepebåten "Tista" ble i 1996 tilbakeført til sin gamle by, Halden, etter en omflakkende tilværelse langs norskekysten.

Gamle skip har sjel, sies det, og for "Foreningen Veteranbåten Tistas venner" har det vært viktig å synliggjøre båten i Halden og omegn.

– I den sammenheng er jeg veldig takknemlig overfor Monsternett, som støtter oss på en viktig måte ved å holde oppe og drifte nettsiden vår gratis. Da får vi også markedsført "Tista" for mulig utleie til bedrifter og privatpersoner, og også langt utenfor Haldens grenser.

– Vi tar passasjerene med på en fjordtur på Iddefjorden mellom Sponvikaskansen på norsk side og Krogstrand på svensk side. I år har vi fått et nytt spennende reisemål i Iddefjorden, nemlig ved Hov - der "Monolitten" i sin tid ble tatt ut - og der det nå er satt opp en 17 meter lang trekopi av den 278 tonn tunge stenblokka som ble til skulpturen "Monolitten" i Vigelandsparken, sier Jahn.

Se Veteranbåten "Tista"s hjemmeside .

Sponser lokalt bybildet og idretten

Monsternett har flere sponsede prosjekter i Halden-området, som blant annet gratis bredbånd i Halden sentrum fra Busterudparken i nord til og med Gjestehavna i syd langs gågateaksen.

I år ble også deler av Fredriksten satt opp med gratis trådløst bredbånd, Comet i Halden ishall har fått bredbånd fra Monsternett, og ellers er trådløst bredbånd på to av Haldens utfartssteder til skogs et gratis tilbud fra Monsternett. Både i skianlegget på Erte, og ved Venåshytta kan du søke opp wifi-nett på mobilen og koble deg til "gratis internett", så ser du hvordan det fungerer.

Veteranbåten Tistas Venner har også egen Facebookside .

Kilder og bilder: veteranbaatentista.no

Få raskt og rimelig bredbånd fra Monsternett .

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute