Donjonen (det  røde bygget til venstre) var opprinnelig bygd som en kanonstilling for å beskyte åssiden ned mot Tistedal. Under stillingen var det dekningsrom og lager for ammunisjon og mat.

Oppgraderte Donjonen-senderen for Halden

Monsternett jobber fortløpende med oppgradering av sendere og kabler, og nylig var det Donjonen-senderen på Fredriksten festning, som fikk en oppdatering.
 

– Dette med Donjonen er uavhengig av at vi la inn fiber på Halden turistkontors informasjonssenter i Ravellin-gården på festningen, forteller ansvarlig for montering hos Monsternett Anders Remi Rusten.

Han forteller at Monsternett gjør oppdateringer og utfører forefallende arbeid fortløpende for å sikre bedre stabilitet i fremtiden.

Arbeidet som utføres varsles på forhånd via Monsternetts Facebooksider, som du finner HER

Artikkelen fortsetter under bildene

Donjonen ruver over hele Halden og er en meget god og sentral sender for Monsternett.

Når flere tusen potensielle kunder

– Donjonen ruver over hele Halden og er en meget god og sentral sender for oss. Vi har hatt den i mange år, og den når tusenvis av potensielle kunder, sier Rusten.

Donjonen på Huth, også bare kalt Donjonen på Fredriksten festning, er en del av festingsverket oppført i 1683. Den ble som resten av festningen administrativt fredet i 1928.

Donjonen ligger lengst nord på festningen i hjørnet der Vestre kontreeskarpe og Ytre kontreeskarpe møtes. 

Tårnet ble bygget av murmester Johan Olsen i 1683, og gjennomgikk mange reparasjoner opp gjennom årene. Det var også uenighet om tårnet hadde noen verdi forsvarsmessig. Enkelte mente også at det snarere var til hinder for forsvaret. 

Det var flere ganger problemer med råteskader i gulvet, og i 1786 ble det endelig murt hvelv i stedet for tregulvet som hadde vært brukt før.

Skuret over tårnet var en av de få bygninger på festningen som ikke ble rammet av brannen 18. juni 1826.

Artikkelen fortsetter under bildet

Donjonen på Huth var opprinnelig bygd som en kanonstilling for å beskyte åssiden ned mot Tistedal. Under stillingen var det dekningsrom og lager for ammunisjon og mat.

I 1880 var rommene ikke lenger i bruk, men i 1899 foreslo Befestningskomitéen å utstyre Donjonen med en 7,5 cm hurtigskytende festningskanon traversert mot Svinesund, eventuelt å rive anlegget og sette opp en 12 cm festningskanon i et dreietårn. 

Dette ble det ikke noe av. I 1902-03, i forbindelse med reetableringen av festningen, ble det igjen foreslått montere en 7,5 cm kanon uten at dette ble gjennomført. Det ble derimot lagd ny dør, gjenmurt gammel dør og vindu, og installert sengeplass for 10 mann i hvelvingen. 

På 1980-tallet ble det satt inn en bod med teknisk utstyr for radio- og TV-signaler inne i tårnet.

Kilde: Halden historiske samlinger/ Wikipedia

Når du skal ha raskt og rimelig bredbånd er Monsternett din beste løsning. Klikk HER og finn telefonnumre og kontaktskjema. 

Satte opp gratis fiber til Halden Turistkontors informasjonssenter i Ravelingården. Les mer HER
 

#østfold, #halden,  #fredrikstenfestning, #bredbånd, #billigbredbånd, #bredbåndhalden, #gladihalden

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute