!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

– La ikke den digitale skepsisen ta sommerferie

Hvert år svindles mennesker i Norge for millionbeløp og personopplysninger stjeles. Sommeren er høysesong for nettsvindel.

– Mange har opplevd ID-tyverier og angrep av virus på Internett. Monsternett forsøker jevnlig å minne våre kunder om hvordan man best kan sikrer seg mot slikt, for det er faktisk en hel del data- og ID-sikkerhet du kan bidra med selv også.

– Det innvirker veldig på oss i hverdagen vår, om passord og brukeropplysninger til mobil, PC, Mac og hva det ellers er vi har av digitalt utstyr kommer på avveie, og det gjelder å være på vakt også sommertid, sier Monsternetts Vegard Svanberg.

En ting er at penger du har på en konto kan forsvinne, men når en digital ID og passord er på avveie, kan du få ytterligere belastninger, om noen gjør innkjøp på ditt bank- eller kredittkort via stjålne opplysninger, eller benytter dine bank- eller kredittkort til noe ulovlig.

– Folk har også digitale tjenester på annet vis enn hos banken, og det gjelder å beskytte disse opplysningene godt, sier Vegard.

Mange biter på utrolige tilbud via epost og messenger i håp om rikdom og lykke, men ender dessverre med å bli frastjålet ID eller at datamaskinen «kapres» av uvedkommende, som forlanger penger for å åpne den igjen.

– Med enkle grep kan du som nettbruker selv hindre at uvedkommende får tak i passord og personopplysninger, og dermed bli utsatt for ID-tyveri. Og husk alltid «hvis noe er for godt til å være sant, så er det nok ikke sant heller», sier Vegard.

Les også: Nettsikkerhet er viktig for deg og viktig for Monsternett

Artikkelen fortsetter under bildet.


En undersøkelse som NorSIS gjennomførte i mars i år (2021) viste at 42 prosent av nordmenn bruker samme PC både til jobb og privat. Da er oppdaterte sikkerhetsrutiner og virusprogram et must.

Nettsvindlerne tar ikke ferie

Høytider og ferier er populære tidspunkter for nettsvindlere.

– Svindlerne jobber etter sesong og aktuelle samfunnstemaer, og drar gjerne nytte av hva vi er opptatt av når de slår til. Det har vi sett med COVID-19 og vaksinesvindel, og vi ser også det samme i ferier.

– Ikke la skepsisen til mailer som krever handling ta ferie i sommer, sier Kai Roer, som er forskningssjef i KnowBe4 Research , som er en del av IT-sikkerhetsselskapet KnowBe4.

I en pressemelding fra KnowBe4 Research heter det blant annet at mange sitter med utdatert sikkerhetsprogramvare på PCer de bruker både privat og i jobb, og at dette åpner veien for svindlere.

– Etter snart halvannet år på hjemmekontor finnes det nok en rekke PC-er som det ikke er tatt sikkerhetskopier av, og som har udatert sikkerhetsprogramvare og med eiere som har senket guarden med tanke på IT-kriminelle.

– Det er nok en del nordmenn som kun tar sikkerhetskopier når de er på kontoret.  For noen kan det være snakk om over et år siden de var der sist. Da kan mye verdifull informasjon gå tapt, hvis maskinen stjeles eller den tar kvelden, sier sikkerhetseksperten.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Svindlerne finner deg på alle digitale plattformer, og de tar aldri ferie.

Svindler deg på flere digitale plattformer

Det er ikke bare via datamaskinen din du kan bli svindlet, og svindel og tyveri av ID foregår også via SMS.

SMS-svindel eller SMSishing er en svindelform som øker, ifølge KnowBe4 Research.

Ofte kan avsendernavnet være noen du har et forhold til, som finn.no, Telenor, Skatteetaten eller sjefen din, men du ikke bør stole blindt på dem.

– Vær alltid skeptisk til SMS-er og eposter du får hvor du blir bedt om å trykke på noe, eller fylle inn privat informasjon. Får du for eksempel en SMS fra noen som ber deg trykke på en lenke, ta kontakt med selskapet i en annen kanal for å forsikre deg om at henvendelsen faktisk kommer fra dem, sier Kai Roer.

Mobildata ofte det tryggeste

Om du er på ferie er det sunt å være skeptisk til åpne wifi-nettverk på hoteller og andre steder. Det finnes mange eksempler der svindlere setter opp wifi-nett med kjente og logiske navn, for eksempel til hotellet du bor på eller kafeen du sitter på.

– Det er viktigere i utlandet, enn i Norge. Men, det kan også være en viss risiko knyttet til åpne wifi-nettverk i Norge, sier Roer som anbefaler bruk av mobildata spesielt i utlandet framfor åpne nettverk.

– Hvis du kobler deg på et slikt nett, kan svindlerne følge med på alt du gjør og får også tilgang til brukernavn og passord som du logger deg inn med, heter det i pressemeldingen fra Roer i KnowBe4 Research.

Tips til fornuftig IT-bruk i sommer:

1. Ta sikkerhetskopi av informasjon . Etter lang tid på hjemmekontor uten automatisk sikkerhetskopiering, kan viktig informasjon både mistes og havne på avveie om du skulle være uheldig hvis PC-en krasjer eller blir stjålet.

2. Vær skeptisk til SMS og e-post som ber deg utføre en handling, også fra tilsynelatende kjente avsendere . Ta kontakt med avsender i en annen kanal enn du mottok henvendelsen og dobbeltsjekk at det stemmer, før du eventuelt gjør det du blir bedt om.

3. Ha en sunn skepsis rundt bruken av åpne wifi-nett. Som oftest går det fint, men er du uheldig kan du plutselig ha gitt bort innloggingsinformasjon. Det kan være lurt å holde seg til mobildata.

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute