!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Nettsikkerhet er viktig for deg og viktig for Monsternett

Mange har opplevd ID-tyverier og angrep av virus på Internett. Monsternett har gode sikkerhetsrutiner, og du kan bidra en hel del til sikkerhet selv også.

Monsternett har satt sikkerhet i høysetet og helgardert vitale deler av driftsutstyret.

– Vi har satset mye på å sikre oss mot dataangrep og nedetid, og i løpet av de 16 årene vi har levert bredbånd har vi blitt klokere og satset på «helgarderinger» av våre datakabler og strømtilførsel til master og noder, sier Vegard Svanberg i Monsternett.

Monsternett utvider fortløpende kapasiteten, og har per i dag tre uavhengige føringsveier til og fra Internett og hovedsentralen i Halden.

– Hovedsentralen har dessuten strømforsyning via to separate trafostasjoner. I tillegg er vi også utstyrt med UPSer (batteri-backup) og generator, som i hvert fall i teorien gjør oss helt uavhengige av strømnettet, forteller Vegard.

Monsternett har utstyrt de fleste av sine egne sendere ute i terrenget med en egenutviklet nødstrømsløsning, som kan forsyne en senderstasjon med strøm i inntil en uke, dersom strømforsyningen skulle falle ut.

– Ved strømbrudd har vi ofte sett at mobil- og telenettet har falt ut, mens bredbåndsnettet vårt har vært oppe. Det er fordi mobil- og telenett normalt bare har en brøkdel av den nødstrømskapasiteten vi kalkulerer med, sier han.

Les også:
Bestill raskt, stabilt bredbånd som virker i Østfold

Artikkelen fortsetter under bildet.


– Vi har bygget sendermaster og nodepunkter gjennom 15 år og har lagt til rette for trygt og stabilt bredbånd for våre kunder i Østfold, sier Vegard Svanberg.

Stor fleksibilitet og raske løsninger

– Vi har en liten organisasjon og dyktige medarbeidere som snakker sammen, noe som fører til at menneskelige feil nesten ikke forekommer. Det er klart at utstyr kan gå i stykker i tordenvær eller lignende, men viktige komponenter er alltid lagerført hos oss og montørene er klare til å rykke ut når det trengs, sier Vegard Svanberg.

De som får et eller annet problem og kontakter Monsternett kommer direkte til en tekniker, som der og da har mulighet for å gjøre noe for deg.

– Vi får tilbakemeldinger fra våre kunder på at de som har vært i kontakt med oss opplever faglig kompetente rådgivere, og at «åpningstiden» i vårt servicesenter er svært fleksibelt.

– Det er også noe av grunnen til at det er så mange som er fornøyd, fordi det er lett å komme i kontakt med oss og å få hjelp når de trenger det, sier Vegard.

Les også:
Med fokus på sikkerhet og oppetid

Artikkelen fortsetter under bildet


Når Monsternett har levert bredbåndet til deg er du i farta på Internett og i sosiale medier med en gang. Da gjelder det å passe på passord og identitet.

Bidra til din egen sikkerhet

Når Monsternetts montør har levert bredbånd til deg er du direkte på Internett med alle de gledene og utfordringene som ligger i det.

Derfra og videre er det dine egne valg, som avgjør hvor eksponert du blir for ID-tyverier og datavirus.

– Med enkle grep kan du som nettbruker selv hindre at uvedkommende får tak i passord og personopplysninger, og dermed bli utsatt for ID-tyveri. Og husk alltid «hvis noe er for godt til å være sant, så er det nok ikke sant heller», sier Vegard.

Mange biter på utrolige tilbud via epost og messenger i håp om rikdom og lykke, men ender dessverre med å bli frastjålet ID eller at datamaskinen «kapres» av uvedkommende, som forlanger penger for å åpne den igjen.

– Det gjelder å være på vakt, og det er også viktig å snakke med barn og unge om databruk. Barna har liten eller ingen erfaring, og kan uten god nok opplæring bli lurt inn i ubehageligheter, og det samme med ungdom.

– Derfor er det viktig å snakke sammen om hvordan man best sikrer seg på Internett, i epost-korrespondanse og ikke minst i sosiale medier. Vi kan egentlig aldri få snakket nok om dette, sier Vegard.

Les mer:
– Kable så mye du kan hjemme!

Hvor kraftig bredbånd trenger du egentlig?

Artikkelen fortsetter under bildet


Regel nummer 1: Installer antivirus: Et godt antivirusprogram vil stoppe de fleste forsøk på å bryte seg inn på dine enheter.

Vær forsiktig med lenker du mottar fra andre

– Klikk aldri på lenker som du mottar i en epost eller SMS og ikke er sikker på opphavet til. Seriøse aktører som banker, forsikringsselskaper og andre i bransjer som involverer din ID eller ditt personnummer, foretar ikke den slags henvendelser via epost og SMS.

– Folk reiser mye i dag, kanskje mindre til utlandet nå på grunn av koronapandemien, men det er viktig å huske på at alle «gratisnett» du tilbys i inn- og utland potensielt kan overvåkes av kriminelle. Bruk heller telefonen via mobilnettet, dersom du må innom nettbank eller andre nettsider med sensitiv informasjon mens du er på reise.

– Vær forsiktig når du bruker andre datamaskiner eller mobile enheter enn din egen. Benytt ikke offentlige datamaskiner eller internettkaféer til å se på dine bankopplysninger.

– Sørg for at opplysningene dine er passordbeskyttet og skriv ikke passord på en lapp du legger sammen med datamaskinen eller for den saks skyld sammen med mobiltelefonen.

– Svært mye datatrafikk, banktjenester, handel, nyhetssøk og deltakelse i sosiale medier foregår via mobiltelefonen. Et trygt passord, som kun du kjenner og som du bytter ut med visse mellomrom også for Facebook, epost etc. er godt å ha. Da er sjansen for å bli frastjålet ID og få «kapret» datautstyret mindre, sier Vegard.

Den enkleste måten er å passordbeskytte selve enheten hvor opplysningene er lagret, enten det er PC-en, nettbrettet eller mobiltelefonen din.

– Er du inne på nettsider med sensitive opplysninger, så husk alltid å logge ut av disse sidene. Slik kan du forhindre at uvedkommende kan misbruke dine personopplysninger dersom dataenheten eller mobilen skulle bli stjålet, og du ikke har passordbeskyttelse på enheten, sier Vegard.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Det er viktig ikke å åpne vedlegg og eposter du ikke er sikker på hvem som har sendt deg.

10 enkle tips til en tryggere netthverdag

Det skal ikke være veldig komplisert å gjøre seg tryggere på nett ifølge Microsoft, og det finnes en rekke tips og råd der ute som man kan følge.

Her er Microsofts seks råd til en tryggere netthverdag i forbindelse med «Safer Internet Day» 11. februar 2020 (1-6), samt fire andre gode råd for datasikkerhet:

1. Installer antivirus: Et godt antivirusprogram vil stoppe de fleste forsøk på å bryte seg inn på dine enheter.

2. Benytt et sikkert passord: Unngå passord med navn, fødselsdato eller annen informasjon som uvedkommende lett kan finne ut om deg.

3. Vær kritisk til kontakt fra ukjente: Sjekk avsender før du åpner henvendelser fra ukjente, og vær ekstra kritisk til å klikke på lenker eller vedlegg.

4. Hold enhetene dine oppdatert: Oppdateringene dekker ofte sikkerhetshull som er oppdaget, eller legger til beskyttelse mot nye trusler.

5. Vær forsiktig med å dele ut passord: Deler du passord til dine enheter øker risikoen for at det havner på avveie.

6. Snakk om nettsikkerhet: Jo mer vi snakker om det jo flinkere vil nordmenn bli på nettsikkerhet. Det handler i all hovedsak om å være oppmerksom på at det finnes farer, og hvordan man unngår disse.

7. Still inn din nettleser slik at du advares før noe lastes ned på din PC. Gratisprogramvare og fildelingstjenester smitter ofte med virus eller annen ondsinnet programvare. Vær kritisk til nedlastning fra ukjente kilder.

8. Oppgi aldri PIN-koder, engangskoder eller passord på henvendelser fra noen, verken på epost, telefon eller direkte forespørsel.

9. Ikke send sensitiv informasjon med e-post, slik som for eksempel fødselsnummer, PIN-koder, engangskoder, passord, bank- og kredittkortnummer og helseopplysninger.

10. Unngå å sende personopplysninger over ukrypterte koblinger på internett. En kryptert kobling kjennetegnes ved at det står «https://» foran nettadressen.

Står det kun «http://» er koblingen ukryptert, og du bør unngå å sende personopplysninger over den. «https://» viser kun at forbindelsen er kryptert, så sjekk også at du er på riktig nettsted og ikke bare et som ligner.

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute