!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Remi (t.v.) sammen med kollega Sverre i en fotomontasje a la Ghostbusters.

Når han ikke monterer bredbånd har han spinnville hobbyer

Anders Remi Rusten har jobbet hos Monsternett i flere år, og mange kjenner den blide 40-åringen som en dyktig og imøtekommende representant for Monsternett. Han har også spennende hobbyer.

Remi er en populær kar ute hos Monsternetts kunder, og han har etterhvert fått lang erfaring med å håndtere bredbånd i bedrifter, hytter og hus mange steder i Østfold.

– Jeg trives veldig godt med kundekontakt, og har også varierte oppgaver inne og ute, sier han med sitt hyggelige smil.

Men de færreste utenfor «retrospill-miljøet» vet er at Remi har artige hobbyer ved siden av jobben hos Monsternett. Han samler nemlig på spill av ikke nyere dato, og har også en del andre aktiviteter man til vanlig ikke forbinder med ham med i Monsternetts «uniform».

– Det hele startet for rundt 15 år siden under en opprydding i barndomshjemmet mitt. Da fant jeg fram en Nintendo fra 1985.

– Da begynte jeg å samle på spill jeg ikke fikk da jeg var liten. Nå har jeg samlet i flere år, og det har ramlet på en del spill og utstyr fra 70-, 80- og 90-tallet, samt andre samleobjekter underveis også, sier han.

Les også: Høyt og lavt med et smil rundt munnen

Artikkelen fortsetter under bildet.


Remi (t.v.) og kollega Sverre har latt seg inspirere av kinofilmene "Ghostbusters" der det jaktes på spøkelser
og annet skummelt. Remi har også bygget seg sitt eget "flammekaster-utstyr" (bildet t.h.), som han har
stående under kinoplakten til "Ghostbusters".

Bygget sitt eget spillbord

Hjemme hos Remi har han sin egen «spill- og samlersone», og det er spill av typen Nintendo, Atari og Commodore det hovedsakelig går i, men også figurer, arkadespill og knipsekasser.

Nintendo Entertainment System (NES) er en spillkonsoll lansert av Nintendo i Nord-Amerika, Europa og Australia.

I Japan og Sør-Korea er spillkontrollen kjent under navnet Nintendo Family Computer eller Famicom. I Russland og andre land fra det tidligere Sovjetunionen er den kjent som Dendy Junior.

– Min hovedsamling er av NES, det er der jeg har flest minner også. Jeg har fortsatt NES-spill fra da jeg var liten, og jeg har faktisk alle spillene også.

– Ellers går det i alle spillmaskiner jeg har et forhold til, som innebærer nesten alle generasjoner fra 80-tallet til nå. Jeg liker også de gamle lekene fra 80-tallet. He-Man og Turtles spesielt. Samler også på He-man, Turtles og Star Wars-tegneserier. Så det blir mye greier innimellom spillene, forteller han.

Han har bygget sitt eget bord som er en Nintendo kontroller forstørret opp 100 ganger.

– Den går det an å spille Nintendo-spill fra det bordet, og det tok meg tre måneder å designe og bygge det, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.


Et hjemmebygget Nintendo-bord passer fint inn i Remis samling.

Sjeldne ting er dyre

Remi forteller at han har handlet i inn- og utland gjennom årene, og han opplever ikke sin hobby som spesielt kostbar.

– Nei, du finner ting her i landet og i utlandet, som ikke koster så veldig mye. Er det svært spesielle ting, som for eksempel Rod Land-spillet jeg er den lykkelige eier av, så koster det mye. Jeg var heldig å få spillet til en fornuftig pris, men de er sjeldne disse fra Rod Land og da koster det selvfølgelig en hel del.

Som samler byr hobbyen både på opp- og nedturer, og Remi har tidligere fortalt i en artikkel på nettsiden Spillmuseet.no, at han også har opplevd slikt.

– Den største oppturen som retrospillsamler var å oppleve ekte “Gamechasing” i USA på et skikkelig bruktmarked hvor man betalte 50 cent per NES-spill.

– Min største nedtur var å gå glipp av en bananeske full av komplette NES- og SNES-spill med tilhørende maskiner. Det var en som kapret dette tre minutter før meg på et loppis i Indre Østfold, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Remi hevder det ikke er noen kostbar hobby han har, men Rod Land-spillet (til høyre på bildet)
hører til de sjeldne, og er følgelig kostbart.


Samlingen består av mengder med spill, figurer og utstyr.

Kjendis i retrospill-miljøet

Selv om han er beskjeden på egne vegne er det ikke tvil om at Remi er «en kjendis» i norsk retrospillmiljø.

– Jeg vil helst ikke bruke ordet «kjendis», men årsaken til at mange kjenner meg igjen på retrospill-messa , som vanligvis foregår i Sandefjord årlig, er at jeg har vært veldig aktiv med en podcast knyttet til populærkultur.

– I løpet av tre år medvirket jeg i 150 podcaster med navnet «Retrotimen» , som også ble kringkastet på flere nærradioer. Vi som stod bak podcasten hadde også live-forestillinger for publikum fra flere scener.

Retrospillmessen i Sandefjord er en stor begivenhet, som årlig samler rundt 8-9000 deltakere. Da spilles det turneringer, det selges og kjøpes spill og det er foredrag og underholdning.

– Når en da kommer til en messe for likesinnede som den i Sandefjord er det mange som vet hvem du er på grunn av høyt aktivitetsnivå med podcast og annet. Dessverre ble det ikke noen slik messe i år på grunn av corona, forteller Remi.

Han forteller at det er interessant, men krevende å lage «Retrotimen», som utkommer hver uke på dugnad.

– Det er altså en podcast, der vi tar for oss populærkultur fra 70-tallet og frem til i dag. Det er en spillanalyse, en filmanalyse underveis programmet, som varer i en time pluss en del annet. Det er en ny episode hver uke, og jeg har tatt en pause nå, sier Remi.

Artikkelen fortsetter under videoen fra rommet samlingen tidligere hadde tilhold i.

Blir aldri ferdig med å samle

For typer som Remi, som har et lekent glimt i øyet, blir samlingen aldri helt komplett, men han er ikke slik anlagt at han må eie alle NES-spillene.

– Selv om jeg for tiden ikke er helt fremme på skituppene og følger markedet tett, så har jeg allikevel et våkent øye for om det skulle dukke opp noe jeg mangler til samlingen, sier han.

– Jeg er alltid på jakt og det er alltids noe å finne, og i samlingen kommer det noe nytt hele tiden. Jeg har ingen vrangforestillinger om at jeg skal eie alle NES-spillene som har kommet ut, men jeg vil veldig gjerne komme så nær som mulig.

– Det vanskeligste å oppdrive er faktisk Nintendo Magasinet NR.3 1990 med Power Player. Jeg får visst ikke tak i dette, og det er et blad jeg veldig gjerne vil ha. Jeg mangler også noen flere av Nintendo Magasinet, ulike årganger, men de regner jeg med kommer sånn etter hvert, ler han.

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute