Den store hastighetsbløffen

Strømming av film, surfing på nett og Facebook-oppdateringer krever langt ifra fiberhastigheter. Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig for å se film og høre musikk?

Bredbåndet er i våre dager ofte selve navet i en husstands kommunikasjon, og dreier seg foruten om nettsurfing og Facebook-bruk også om underholdning som Nett-TV, YouTube, filmvisning via Netflix og HBO, lytting til musikk, spill, samt tilkobling til sikkerhetsutstyr og mye annet.

– Du får stadig innprentet at «fet fiber» er løsningen for deg, om du skal være lykkelig på Internett. Slik er det altså ikke i det hele tatt, sier Monsternetts Vegard Svanberg.

Han mener du kan være «lykkelig på Internett» helt uten fiber, og forteller at de færreste av Monsternetts kunder, noensinne klarer å bruke all datakapasitet de får.

– Våre målinger viser at de aller fleste kundene våre svært sjelden når toppen av den datahastigheten de har kjøpt hos oss. De gangene de gjør det, skyldes det som regel oppdateringer av operativsystem eller større oppdateringer til spill og den slags. Men vanlige brukere med vanlige behov merker som regel ikke noe til dette, sier han.

Han legger også til at det er viktig å tenke på at opplevd treghet i nettet ofte skyldes andre faktorer enn selve bredbåndslinja, slik som manglende kabling av utstyr som krever mye bredbåndskapasitet, eller feil plassering av rutere og annet.

– Er det treghet i Internett skyldes dette oftest manglende kabling av utstyr som krever mye bredbåndskapasitet eller feil plassering av rutere og annet, forteller han.

Trådløst bredbånd: Får akkurat det vi trenger fra Monsternett

Artikkelen fortsetter under bildet


Bredbånd og tilgang til Internett er i dag nesten like viktig som strøm, veier, vann og avløp. Fiberkabler er kostbart å legge, noe kundene betaler for. Fiberbredbånd kan være en god løsning mange steder, men de færreste trenger den enorme kapasiteten, som ligger i fiberkablene.

Flere reagerer på «fiber- og hastighetshysteriet»

– Hos oss har vi fått mange spørsmål gjennom årene av typen «Hvor kraftig bredbånd trenger jeg egentlig?», og vi forsøker etter beste evne å forklare hvilke faktorer som avgjør om du opplever at det går smått eller fort, sier han.

– De som selger fiberløsninger vil gjerne at du skal tro, at ditt behov er enormt mye større enn det i virkeligheten er. Ofte selger disse leverandørene også inn mange tv-kanaler, fasttelefoni og annet i sin «pakke», og det hele ender veldig kostbart etter at prøveperioden er over. Vi får en hel del kunder, som kommer i retur til oss fra disse fiberleverandørene, sier Vegard.

Han registrerer med interesse at den store mobil- og bredbåndsleverandøren ICE også har satt fokus på det de opplever som en «hastighetsbløff» :

« Kanskje verdens raskeste nett ikke gjør noen forskjell likevel. Vi avslører hastighetsbløffen en gang for alle ».

ICE skriver videre:

« Du trenger faktisk ikke verdens raskeste internett for å ha full glede av underholdning på mobilen eller nettbrettet. 10 Mbit/s er nok – og dét med god margin. De fleste tilbydere av strømmetjenester på mobil, sier at du får full HD-video med 5 Mbit/s. Og for å se SD-format, klarer du deg med 3 Mbit/s. Dette gjelder for eksempel Netflix og YouTube.

Sammenligner du to filmer som blir avspilt samtidig på to mobiltelefoner, hvor én mobil har 10 Mbit/s og den andre 100 Mbit/s, vil du knapt merke noen forskjell. Begge filmene vil vises helt uten problemer. Du blir heller ikke raskere ferdig med filmen ved å ha langt raskere hastighet på nettet. »

– Jeg opplever dette som klinkende tale fra ICE, og det sammenfaller helt med det vi formidler til våre kunder, basert på den erfaringen vi i Monsternett har, sier Vegard.

– Når ICE sier «Ekstrem fart til personlig bruk er ikke nødvendig for å gi deg full glede av favorittserien og musikken din», er det noe jeg kan stille meg 100 prosent bak, sier han.

Velg Monsternett som din bredbåndsleverandør

Artikkelen fortsetter under bildet

Bredbånd har lenge vært mye mer enn bare nettsurfing, Facebook og sending av epost. Streaming av film og musikkavspilling øker fra år til år. For vanlige husstander er enorme fiberpakker helt unødvendig å betale for.

Fiber er flott, men ikke for enhver pris

– Hvis du ser på fiber versus de andre teknologiene er fiber per i dag teknologisk overlegent i den forstand, at man kan overføre nær sagt hva som helst så lenge man kobler på godt nok utstyr og er villig til å betale leverandøren en sum som er høy nok til å få den hastigheten man vil ha.

– Men så er det også slik at de andre teknologiene også har enormt med kapasitet og utvikles i raskt tempo. Selv om de har fysiske begrensninger på hastighet, så er det slik at de for veldig, veldig mange er mer enn godt nok, og til helt andre priser enn fiber pluss tv-pakker og alt det andre du blir påtvunget i mange tilfeller.

– Dette med hastighet henger sammen med hvilke tjenester du bruker. Det vi har forsøkt å si, og som nå også ICE sier så tydelig, er at de enorme hastighetene du tilbys på fiber er helt unødvendige for de aller, aller fleste av oss, som ikke kommersielt laster opp og henter ned enormt tunge datafiler, eller distribuerer ut streaming i stor skala, sier han og gjør en sammenligning til vann:

– Det å ha et stort vannrør inn til huset ditt er sikkert flott, men om du har et begrenset vannforbruk får du jo ikke noe nytte av å betale for et kjempestort rør.

– For all del: Høye hastigheter er flott, og fiber er flott. Vi leverer også fiber i flere områder, og jobber også kontinuerlig med å videreutvikle nettet og teste ny teknologi som gir høyere hastigheter. Men for forbrukeren som sitter og vurderer hva de skal kjøpe, er kanskje det viktigste spørsmålet hva du bruker nettet til, og å velge de tjenestene som passer behovet ditt, avslutter Vegard Svanberg.

Les også:
Totalsummen avgjør om en bredbåndsleverandør er dyr eller billig

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute