!function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version='2.0';n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,'script','https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js'); fbq('init', '2014454605448880'); // Insert your pixel ID here. fbq('track', 'PageView'); $(window).on('load', function() { var _dcq = _dcq || []; var _dcs = _dcs || {}; _dcs.account = '8209758'; (function() { var dc = document.createElement('script'); dc.type = 'text/javascript'; dc.async = true; dc.src = '//tag.getdrip.com/8209758.js'; var s = document.getElementsByTagName('script')[0]; s.parentNode.insertBefore(dc, s); })(); });

Den store hastighetsbløffen

Strømming av film, surfing på nett og Facebook-oppdateringer krever langt ifra fiberhastigheter. Men hvor «bredt» bredbånd trenger du egentlig for å se film og høre musikk?

Bredbåndet er i våre dager ofte selve navet i en husstands kommunikasjon. Foruten vanlig nettsurfing, sosiale medier og epost, dreier det seg om underholdning som nett-TV, YouTube, filmvisning via Netflix, lytting til musikk, spill, samt tilkobling til sikkerhetsutstyr og mye annet.

– Du får stadig innprentet at «fet fiber» og høye hastigheter er løsningen for deg, om du skal være lykkelig på Internett. Det er ikke nødvendigvis sant, sier Monsternetts Vegard Svanberg.

Han forteller at det er fåtallet av kunder med høye hastigheter som trenger all kapasiteten de har.

– Det går fint an å være «lykkelig på Internett» med lave og moderate hastigheter. Statistikken og målingene våre viser at det er sjelden kunder kunder når toppen av den datahastigheten de har kjøpt hos oss. De gangene de gjør det, skyldes det som regel oppdateringer av operativsystem eller større oppdateringer til spill og den slags. Men vanlige brukere med vanlige behov merker som regel ikke noe til dette, sier han.

- For de fleste brukerne spiller det liten praktisk rolle at en del type nedlastinger kan ta litt tid. Det som er det viktige, er at TV-streamingen fungerer uten hikke, sier han.

Han legger også til at det er viktig å tenke på at opplevd treghet i nettet ofte skyldes andre faktorer enn selve bredbåndslinja. For eksempel feil plassering av trådløse rutere, eller gammelt/utdatert utstyr. Kabling av utstyr som krever mye bredbåndskapasitet, for eksempel Apple TV-en, kan i mange tilfeller være en god løsning.

Artikkelen fortsetter under bildet


Bredbånd og tilgang til Internett er i dag nesten like viktig som strøm, veier, vann og avløp. Fiberkabler er kostbart å legge, noe kundene betaler for. Det gir leverandørene insentiver til å selge opp høyere hastigheter til brukerne, slik at de tjener mer på investeringene sine.

Flere reagerer på hastighetshysteriet

– Hos oss har vi fått mange spørsmål gjennom årene av typen «Hvor kraftig bredbånd trenger jeg egentlig?», og vi forsøker etter beste evne å forklare hvilke faktorer som avgjør om du opplever at det går smått eller fort, sier han.

– De som selger dette, vil gjerne at du skal tro at ditt behov er enormt mye større enn det i virkeligheten er. Ofte selger disse leverandørene også inn mange TV-kanaler og annet i sin «pakke», og det hele ender veldig kostbart etter at prøveperioden er over. Vi får en hel del kunder, som kommer i retur til oss fra disse leverandørene, sier Vegard.

Han registrerer med interesse at den store mobil- og bredbåndsleverandøren ICE også har satt fokus på det de opplever som en «hastighetsbløff» :

« Kanskje verdens raskeste nett ikke gjør noen forskjell likevel. Vi avslører hastighetsbløffen en gang for alle », skriver ICE.

ICE skriver videre:

« Du trenger faktisk ikke verdens raskeste internett for å ha full glede av underholdning på mobilen eller nettbrettet. 10 Mbit/s er nok – og dét med god margin. De fleste tilbydere av strømmetjenester på mobil, sier at du får full HD-video med 5 Mbit/s. Og for å se SD-format, klarer du deg med 3 Mbit/s. Dette gjelder for eksempel Netflix og YouTube.

Sammenligner du to filmer som blir avspilt samtidig på to mobiltelefoner, hvor én mobil har 10 Mbit/s og den andre 100 Mbit/s, vil du knapt merke noen forskjell. Begge filmene vil vises helt uten problemer. Du blir heller ikke raskere ferdig med filmen ved å ha langt raskere hastighet på nettet. »

– Jeg opplever dette som klinkende tale fra ICE, og det sammenfaller helt med det vi formidler til våre kunder, basert på den erfaringen vi i Monsternett har, sier Vegard.

– Når ICE sier «Ekstrem fart til personlig bruk er ikke nødvendig for å gi deg full glede av favorittserien og musikken din», er det noe jeg kan stille meg bak, sier han.

Velg Monsternett som din bredbåndsleverandør

Artikkelen fortsetter under bildet

Bredbånd har lenge vært mye mer enn bare nettsurfing, Facebook og sending av epost. Streaming av film og musikkavspilling øker fra år til år. For de fleste vanlige husstander er det helt unødvendig å betale for de største pakkene.

Høy hastighet er flott, men ikke for enhver pris

– Hvis du sammenligner teknologiene som Internett kan leveres over, for eksempel fiber versus trådløse løsninger og coaxnett, så er fiber per i dag teknologisk overlegent i den forstand at man kan overføre nær sagt hva som helst så lenge man kobler på godt nok utstyr og er villig til å betale leverandøren en sum som er høy nok til å få den hastigheten man vil ha.

– Men så er det også slik at de andre teknologiene også har enormt med kapasitet og utvikles i raskt tempo. Selv om de har fysiske begrensninger på hastighet, så vil de for veldig, veldig mange være mer enn godt nok, og til andre priser enn fiber pluss TV-pakker og alt det andre du i mange tilfeller blir påtvunget.

– Dette med hastighet henger sammen med hvilke tjenester du bruker. Det vi har forsøkt å si, og som også ICE sier så tydelig, er at de enorme hastighetene du tilbys på fiber er helt unødvendige for de aller, aller fleste av oss. Bare så det er sagt: Det finnes helt åpenbart enkelte brukere som har slike behov. Men de aller fleste har det ikke, og bør kanskje vurdere om de heller bør nedgradere enn å oppgradere. Han gjør en sammenligning med elektrisitet:

– I våre dager som hastighetene har blitt såpass høye, kan det noen ganger sammenlignes med hovedsikringen på strøminntaket. Du får ikke «mer strøm», «raskere strøm» eller «slått på lyset raskere» om hovedsikringen er høyere.

– For all del: Høye hastigheter er flott. Fiber er flott. Vi bygger ut fiber som bare det selv, og jobber kontinuerlig med å videreutvikle nettet og teste ny teknologi som gir høyere hastigheter. Men for forbrukeren som sitter og vurderer hva de skal kjøpe, er kanskje det viktigste spørsmålet hva du bruker nettet til, og å velge de tjenestene som passer behovet ditt, avslutter Vegard Svanberg.

Les også:
Totalsummen avgjør om en bredbåndsleverandør er dyr eller billig

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute