Bredbåndstrafikken radikalt endret under coronapandemien

Bredbåndsleverandører i Norge har opplevd et sterkt trykk på bredbåndsleveringen under coronapandemien. Både forbruk og tidspunkt for bruk er kraftig endret.

– Det var ikke uventet at noe ville skje med bruken av bredbåndet, da den norske befolkningen i mars måned fikk beskjed om å utvise forsiktighet i forbindelse med virusspredningen og holde seg hjemme fra jobb, studier og skole, sier Monsternetts Vegard Svanberg.

Men at trafikkbildet skulle endre seg såvidt mye, det var uvanlig.

– Som man ser av grafen (nedenfor), ser vi nå noe høyst uvanlig: Forbruket er høyest på dagtid. Tidligere begynte trafikken å stige på ettermiddagen, og fortsatte å stige frem til 22-23-tiden, før den falt kraftig.

– Kveldstrafikken i disse corona-tider viser omtrent samme toppnivå som tidligere, men det vi ser er at forbruket på dagtid er voldsomt mye høyere enn hva det har vært, og til og med høyere enn på kveldstid, sier Vegard.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Denne grafen viser trafikkstatistikken over siste døgn over NIX, som er et norsk knutepunkt for Internettrafikk.

Stor aktivitet hjemmefra

– Alle Internettleverandører rapporterer det samme som vi ser her hos Monsternett. Og dette er jo helt naturlig, i og med at så mange nå jobber hjemmefra, skoleelever har nettundervisning via videokonferanse, og arbeidsfolk sitter i nettmøter.

– Nettlæringsplattformer som It's Learning har også rapportert om voldsom trafikkvekst. I tillegg har TV-leverandører som RiksTV opplevd problemer i perioden, og Netflix har skrudd ned bildekvaliteten for å holde tritt med de voldsomme datamengdene, sier han.

Les også: Monsternett med fokus på sikkerhet og oppetid

Artikkelen fortsetter under bildet

Samfunnsendringene kom raskt, da coronapandemien slo til.

Endringene kom raskt

– Det som er spesielt her, er at omstillingen har kommet så fort. Nærmest over natten ble nettet satt på en prøve som fikk enkelte deler til å knake i sømmene, sier Vegard.

Monsternett har gjennom 16 år satt kapasitet og sikkerhet i høysetet og helgardert vitale deler av driftsutstyret.

Du er garantert bredbånd med høy kvalitet og stabilitet fra Monsternett dersom du har fri sikt mellom en av våre sendermaster og din bolig.

Monsternett har fortløpende økt kapasiteten, og har per i dag tre uavhengige føringsveier til og fra Internett og hovedsentralen i Halden. Sendermastene ute i terrenget er rigget med nødstrømsløsninger, som kan forsyne en senderstasjon med strøm i lange perioder, dersom strømforsyningen skulle falle ut.

– For Monsternetts del ser vi at nettet klarer å ta unna trafikken. Det skyldes at vi alltid overdimensjonerer for å ha kapasitet for fremtidig vekst, forteller han.

Les også: Kable så mye du kan hjemme!

Artikkelen fortsetter under bildet

Det å legge kabel til digitalt utstyr, som krever mye bredbåndskapasitet, er ekstra smart når mange bruker det trådløse bredbåndet hjemme samtidig.

Bedre dekningen i hjemmet ditt

– Men selv om selve nettlinjen inn til huset ditt er grei, kan det jo være andre ting som spiller inn, hvis noe oppleves som ustabilt for Internetts del. For eksempel ser vi en viss økning fra de som tar kontakt for å bedre dekningen hjemme i huset sitt.

– Nå som «alle» plutselig bruker nettet samtidig og mye, kan det også dukke opp andre problemstillinger som man trenger hjelp med. Vi forsøker å hjelpe alle med dette så godt vi kan, for eksempel ved å anbefale en såkalt mesh-løsning.

En mesh-løsning sørger for god bredbåndsdekning over hele huset, og man opplever sjeldnere at husets vegger, enten de er av treverk eller betong, stanser trådløse bredbåndssignaler.

– For øvrig er det et godt tips å kable så mye som mulig av det man har av digitalt utstyr, som bruker mye datakraft for eksempel via strømming på TV. En kabel fra ruter til TV gjør veldig mye for kvalitet og stabilitet, når trykket på det trådløse nettverket i hjemmet er satt under hardt press, sier Vegard.

Tips til en velfungerende hverdag på hjemmekontoret

*Hjemmekontor fungerer ikke alltid optimalt rent ergonomisk. Enten du sitter på kjøkkenet, i stua eller på kontoret er det viktig at du sørger for at du har et bord med noenlunde passelig høyde.

*Salongbordet egner seg ikke som arbeidsplass over tid. Selv om du ikke har en hev-senk-pult hjemme, så kan du finne deg et bord hvor du kan hvile underarmene når du sitter ved pc’en.

*Det er ikke ideelt å sitte på laptop med liten skjerm over tid. Det beste er å kople laptop til en ekstern skjerm. Nakken har godt av at du kikker rett fram, og øynene har godt av en større skjerm å se på. Har du ikke hentet hjem tastatur og mus fra jobben, så bør du vurdere å gjøre det.

*Ideelt sett bør du sitte på en kontorstol du kan justere til dine behov. Har du ikke det hjemme, så kan du bruke kjøkkenstol eller spisestuestol som passer til høyden på bordet du sitter ved. Varier gjerne mellom flere stoler dersom du har mulighet.

*Har du sjans til å flytte deg til et sted og stå og jobbe i løpet av dagen? Ja, så er det veldig bra at du benytter deg av muligheten med jevne mellomrom.

Kilde for tips NITO

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute