5G for alle overalt?

Det snakkes en del om 5G som digital tjeneste, men hva er det egentlig og kan du vente å få det?

– Teknologi forandrer seg fort, og mange har sikkert hørt om 5G, sier Monsternetts Vegard Svanberg.

Monsternett har levert fiber og trådløst bredbånd i Halden, Sarpsborg, Fredrikstad, Hvaler og i tilstøtende områder de siste 16 år, og frykter ikke 5G som konkurrent.

– Hvis vi forholder oss til hva vi har sett 4G har levert så langt, og hvor vanskelig det har vært for teleoperatørene å få oppgradert sine basestasjoner til stor nok kapasitet, samt at 5G sikkert også blir levert med mer eller mindre kostbare datapakker – som kundene setter mer eller mindre pris på, ser jeg ingen grunn til uro, sier han.

Fra start av vil 5G bygges gradvis på toppen av 4G-nettet, heter det fra Telenor .

5G-teknologien standardiseres i to faser (2018 og 2019) med godkjenning internasjonalt i 2020/21, men det er vanskelig å fastslå når 5G blir allment tilgjengelig (Telenor).

Les mer:
Hvor kraftig bredbånd trenger du egentlig?
Tenker du på hyttebredbånd?

Artikkelen fortsetter under bildet


Monsternett satser på trådløst bredbånd og har bygget master mange steder i Østfold, som sender signalene frem til hus- eller hytteveggen din uten datakvoter.

Dette er 5G

Den store forskjellen mellom 5G-nettverket og tidligere generasjoner er ifølge Telenor at 5G er designet for å tilby nettverk og tjenester til ulike industri- og samfunnsdrevne utstyrsenheter, i tillegg til tjenester og nettverk til smarttelefonen.

Fra Telenor heter det:

« 5G vil gi oss to hovedtyper kommunikasjonsløsninger: Den første gir oss et mobilt bredbåndsnettverk med høyere kapasitet og forbedrede brukeropplevelser.

Den andre hovedtypen gir et 5G-nettverk som vil muliggjøre spesielle nettløsninger for mange forskjellige formål med ulike krav til funksjonalitet. Det vil bli tilrettelagt for milliarder av ting som kobles til nettet, for svært raske responstider, og for økt sikkerhet og pålitelighet. »

– Jeg synes det er flott for brukerne at det hele tiden dukker opp nye muligheter, og jeg er sikker på at mange i byområdene vil få oppleve 5G rimelig raskt etter utbyggingsstart mens de som bor noe lenger ut i grisgrendte strøk ikke får dette nye nettverket på plass med det første.

– Blant annet sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor at han har liten tro på at selskapet han jobber i kommer til å bygge ut overalt. Amundsen sier «5G over alt er å tro på julenissen», og det tror jeg han har helt rett i, sier Vegard.

Da Bjørn Amundsen for rundt to år siden ble intervjuet i bladet Computerworld var han veldig tydelig på at 5G er en formidabel satsing, som vil koste enormt mye og ta lang tid.

– Mye er usikkert om 5G fortsatt. Men sannsynligvis må investeringsbeløpet minst tidobles for å nå 5G-dekning like bredt som 4G. Det kan ingen operatører makte i overskuelig framtid. Jeg tror på punktdekning med 5G der nytteverdien er størst, sa Amundsen til Computerworld.

Les mer:
Totalsummen avgjør om en bredbåndsleverandør er dyr eller billig
Telenor varsler endringer for mange brukere, som Monsternett har løsninger på

Artikkelen fortsetter under bildet


SÅ ENKELT ER DET: Kontakt Monsternett på telefon 69701800 , via Facebook eller på vår kontaktside .

Følger utviklingen

5G vil i tillegg til mobilt bredbånd bli tilbudt som fast bredbåndsaksess til husstander og bedrifter i områder uten fibernett, og vil også bli tilrettelagt for kringkasting av radio og TV. Stor hastighet og høy kvalitet er varslet om 5G.

– Dette er fin teknologi, men som Telenor selv peker på er man ikke ferdig med 4G-utbyggingen, og et samspill mellom 4G og 5G vil måtte foregå i lang tid framover, sier Vegard Svanberg.

– 5G-eierne ønsker selvfølgelig å tjene penger, og da bygger man ut først ut der det er flest kunder, og sist – eller kanskje ikke i det hele tatt – der det er få kunder og dermed lite penger å tjene, sier han.

Monsternett arbeider fortløpende med utviklingen av egne produkter, og bygger noder i Østfold, som sender stabilt, trådløst bredbånd uten datakvoter.

– Vi har underveis i disse 16 årene satset på å bygge ut et nett, som garanterer deg som kunde stabilt bredbånd . Fra vår side anbefaler vi interesserte om å sende inn en bestilling, slik at vi får sjekket opp stedet du bor på. Kan vi levere deg bredbånd får du rask beskjed, og rask montering.

– Hvis du ikke kan garantere deg stabilt bredbånd, enten fordi vi ikke har noder i området du vil ha bredbånd til eller av andre tekniske årsaker, så får du heller ingen regning fra oss. Bestillingen er kort og godt bare et signal fra deg til oss om at du er interessert, sier han.

Les her:
Mange vil miste Internett
Gjør din bredbåndsbestilling hos Monsternett her

Artikkelen fortsetter under bildet


Teknologien Monsternett bruker er basert på radiofrekvenser som krever fri sikt mellom senderen vår og mottakeren hos deg.  Nettet fra Monsternett er både raskt og stabilt og påvirkes ikke av basestasjonskapasitet lokalt, vær, vind eller gravearbeider.

Radiobaserte bredbåndssignaler

Monsternett har valgt å satse på radiobasert bredbånd , og er kun avhengig av at det er så å si fri sikt mellom en av sendermastene og en antenne på din vegg.

– Dersom man vil slippe å bekymre seg over datakvoter og overføringsbegrensninger, så har trådløst bredbånd vist seg å være effektivt der man ikke kan få fiber for eksempel, sier Vegard.

Trådløst bredbånd er en løsning spesielt tilpasset hytter og camping og er åpen i sommerhalvåret og stengt i vinterhalvåret, men med 30 "klipp" i vinterhalvåret.

– Bredbånd og tilgang til Internett er i dag nesten like viktig for en husstand som strøm, veier, vann og avløp. Også hyttefolk tar i bruk stadig mer bredbånd, og kapasiteten bygges ut av tele- og bredbåndsleverandørene, men langt ifra overalt og med tilstrekkelig kapasitet.

– Flere steder har eierne av fritidsboliger og hytter tilbud om flere bredbåndsløsninger, for eksempel fiber, parabol, ADSL eller 4G, mens andre steder er det lite å velge mellom. Når folk oppdager Monsternett er de raske til ta kontakt , for hos oss er det en fast pris per måned, stabilt bredbånd og ingen datakvoter, sier han.

Dette sier kundene om Monsternett

Krympet utgiftene og fikk bedre bredbåndsløsning

– Det streames og spilles, og vi er godt fornøyd alle sammen

– Heier på dere i Monsternett

– Stabilt internett er viktig for oss på Unicare Bakke

Gaulin Bygg as: – Alltid på nett med Monsternett

Dahlmans Sykkel: Monsternetts trådløse bredbånd er stabilt og et prisgunstig alternativ

Berg Bil: – Helt suverent med Monsternett

Ole-Henrik Larsen hos Extralageret og Nordsiden Eiendom AS: – Setter stor pris på Monsternetts gode service

Harald Engh hytteeier: – Flinke folk i Monsternett

Åge Sten Gustavsen  i Skjeberg: – Får akkurat det vi trenger av Monsternett

Mer om Monsternetts bredbånd her

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute

Få varsel når nye bloggposter er ute!

Noe du lurer på?

Har du spørsmål, kommentarer eller noe annet du lurer på? Send oss en melding i dette skjemaet:

Ta kontakt:

Navn

Forespørselstype

Epostadresse

Melding

Likte du det du leste?

Legg inn navnet og epostadressen din, så blir du varslet når neste artikkel er ute